👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Zaujalo mě (5)

  • Na mnoha webech je obvyklé, že po kliknutí na náhled obrázku se otevře jeho plná verze ve stávajícím nebo novém okně. Lightbox JS je malá JavaScriptová knihovna, která nabízí třetí možnost: obrázek nebo sadu obrázků zobrazí „nad“ aktuální stránkou v tom samém okně, navíc pomocí pěkného vizuálního efektu.
  • Subversion je verzovací systém, který používám nejen při programování, ale i při vytváření webových stránek. Dobrým zdrojem informací je volně dostupná kniha Version Control with Subversion, ale pokud sháníte jednoduchý a přehledný článek o instalaci Subversion na Windows, za pozornost určitě stojí článek Installing Subversion as your code repository for Windows users.
  • Do třetice trochu politiky, ekonomie, resp. politické ekonomie v článku A po nás potopa. Zajímavé čtení o konkrétní aplikaci něčeho, čemu se v ekonomii říká morální hazard.
Roman (Po, 2006-04-10 13:21):

Ten Lightbox JS vypada moc dobre :)

Borek (Po, 2006-04-10 13:27):

Efektní je každopádně, ale nejsem si úplně jistý, jestli není použitelnější běžné otevření do nového okna. Ale další možnost je vždycky výhodou.

rarouš (Po, 2006-04-10 13:50):

Díky za link na Lightbox, zrovna řešim u kámoše v galerii, jak mu nacpat fotky do designu, tohle bude fajn, a jemu se to bude líbit :)

Petr Brádler (Po, 2006-04-10 13:57):

Taky mě nejvíce zaujal Lightbox JS. Vypadá to hezky, elegantně. Zkusím to implementovat na svých stránkách.. :)

Petr Stříbný (Po, 2006-04-10 15:03):

Já Lightbox už mám taky nějakou dobu v oblíbených, a těším se, až budu mít příležitost ho využít. Myslím, že problém s použitelností by vyřešili dva odkazy u obrázku (jeden by ho otevřel v Lightboxu, druhý jako klasický obrázek)..

Jan Brašna (Po, 2006-04-10 15:25):

„jestli není použitelnější běžné otevření do nového okna“

To zůztává stále. Lightboxy jsou neobtrusivní (ačkoliv to slovo sebevíc nesnáším…).

Každopádně doporučuji zkusit více variant, po českých blozích byly některé už před nějakým tím měsícem referovány, tento je hodně základní a nemá některé věci zcela dotažené.

LeonardoCA (Po, 2006-04-10 15:25):

Doporučuji k nahlédnutí Lightbox gone wild – upravený umožňuje zobrazení libovolného html kódu v „modal window“ – úspěšně ho používám v intranetové aplikaci na potvrzení a zobrazení průběhu dlouhotrvajících operací se soubory, aby uživatelé nemohli kliknout na stránce na něco jiného než se operace dokončí. Navíc jsem si ho jednoduše rozšířil o možnost odeslání formuláře, který je na hlavní stránce. Naprosto elegantní a podle ohlasů velice líbivé řešení!

dgx (Po, 2006-04-10 21:55):

Jsem jediný, komu Lightbox vadí? Tedy především jakožto uživateli Opery. Ani nechci domýšlet, jak zmatečně to musí působit na laického uživatele…

Borek (Po, 2006-04-10 22:00):

Psal jsem, že použitelnost považuju za trochu problematickou, ale přímo „vadí“ bych to nenazval.

Daniel Steigerwald (Po, 2006-04-10 23:09):

-Add Subversion Jako nejdokonalejší manuál a návod k SBV se mi jeví ten, co je dodán k windows subversion serveru. Opravdu sem tak pekelně dobrej manuál snad ještě ani nečet. Doplním link na free subversion hosting http://cvsdude­.com/ a link na fikanej způsob jak provozovat subversion via ftp http://www.eb­swift.com/Wiki­/wikka.php?…

Franta (Čt, 2007-01-11 11:53):
  1. píše se ad, ne add
  2. SVN místo SBV
Borek (Út, 2006-04-11 07:25):

Mohl bys prosím upřesnit, jaký manuál máš na mysli? Jestli ten, co se dodává se standardní distribucí SVN a má titul „Version Control with Subversion“? Jinak mně jako úplně špičkový manuál k SVN připadá help k TortoiseSVN.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.