👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

60 sekund s Windows Phone 7

Včera v rámci vynikající akce „afterpárty bez konference“ (díky @stepanb za pozvání a uspořádání) jsem měl možnost na chvilku vidět Windows Phone 7 v akci (díky @Medvedzlesa za půjčení – a tím děkovné vložky končí :).

Ten systém vypadá na první pohled docela „normálně“ – je sice vizuálně jiný, ale první pohled mi nepřišel ani výrazně lepší, ani horší než Windows Mobile 6.5. David (onen medvěd z lesa) se mi jal ukazovat integraci s Facebookem, prohlížení Word dokumentů a podobně, ale na telefonu mě primárně zajímá telefonování, tak jsem ho poprosil, aby mi ukázal volání.

A tady nastalo první drobné zklamání – pokud si postup pamatuju dobře, tak se na domovské stránce ťuklo na čtverec s telefonem (člověk musí být odscrollovaný nahoru), pak se čekalo na přehrání animace, na druhé stránce bylo něco jako tlačítko pro hledání, což otevřelo QWERTY klávesnici a na té se už dalo hledat (nepamatuju si, jak chytré ono samotné hledání bylo – i tady se dá hodně zkazit, ale budu předpokládat, že hledání mají udělané dobře).

Možná to není úplně hrozné, ale tak nějak z principu mi vadí, když je provádění nějakého úkonu v nové verzi pomalejší než ve verzi staré. Např. na současném WinMo 6.5 telefonu je hledání následující: zmáčknu hardwarové tlačítko s telefonem (to na WinPho7 vůbec není) a hned jsem na obrazovce, kde vidím jak seznam posledních hovorů, tak hezky velkou 3×3 klávesnici s inteligentním hledáním (např. kontakt „abcd“ vyhledám stisknutím „2223“). Ještě lepší bylo staré „véčko“ s WinMo 6.1 – tam stačilo telefon otevřít a začít psát na hardwarové klávesnici. Prostě se mi s každou novou verzí Windows telefonu ke kontaktům dostává o něco hůř, a zatímco při přechodu od „véčka“ na Omnii si to dokážu vysvětlit tím, že se jednalo o daň za velký dotykový displej, u WinPho7 je pro mě tohle zpomalení záhadou.

Mimochodem, taky nechápu trend QWERTY klávesnic pro orientaci v telefonním seznamu. Pokud si mám vybrat, jestli jméno budu zadávat ťukáním na devět velkých dlaždic nebo na třicet malých čtverečků, první možnost vždycky vyhraje. (Jiná věc je psaní zpráv, tam mi QWERTY dává smysl, ale to je něco jiného.)

Tím uplynulo prvních 30 sekund dema WinPho 7 :) Z té druhé mě zaujalo především to, že klepnutí na hardwarové tlačítko Search, když je člověk na domovské stránce, otevře bílou stránku s políčkem Bingu úplně nahoře. To jsem zíral – prominentní tlačítko na prominentní obrazovce, a oni ho „zabijou“ otevřením browseru na stránce Bingu (který pro ČR moc nefunguje, ale to je teď jedno). Že by třeba spustili aplikaci pro prohledávání všeho (kontaktů, nastavení, statusů, muziky, fotek apod.), to by asi bylo moc chytré.

Z WinPho7 mám skutečně jen první dojmy, které se počítají na sekundy, takže nechci dělat velké závěry, ale od WinPho7 jsem měl velká očekávání a problémy v těchhle detailech mě překvapují. O WinPho7 se mluví jako o skvěle navrženém a do detailu promyšleném systému, ale možná mám jen na „dokonalý telefon“ vyšší nároky, než je běžné.

Máte někdo WinPho7? Je to dobrý systém na dlouhodobé používání?

Zařazeno do kategorií |
vlko (Čt, 2011-03-31 12:10):

WP7 nemam, ale zato mam iPhone a tam je na volanie vlastne tiez specialna aplikacia (a co som videl androidy, tak tam to je rovnake). Asi je to tym ze to uz nie su tak celkom telefony, ale skor zariadenia pre komunikaciu, teda je tam skype, na iPhonoch FaceTime, mas tam facebook, office, maily a take tie podobne veci (hlavne hry) bez ktorych si akoze nevieme predstavit buducnost. BTW mozno o par rokov ked niekde najdu normalny telefon budu dlho skumat na co ze je to zelene a cervene tlacitko.

No zhrniem to ina doba, ine vyrazove prostriedky.

Ondra (Čt, 2011-03-31 12:30):

Na Androidu ťuknu na základní ploše na telefonek a objeví se mi numerická klávesnice, která vyhledává v tel. číslech i jménech zároveň. Já mám ale radši jinou aplikaci, mám ji proto taky na základní ploše. Tam začnu kreslit prstem čísla nebo písmenka a ono to vyhledává ve všem (kontakty, aplikace a nevím co ještě). Navíc to toleruje když se já spletu se zadáním nebo se program splete při rozpoznání. Tzn. např. jsem zadal ZD a našlo to nejen Zdeňka, ale i Zprávy. S rychlostí, s jakou se dostanu ke kontaktu jsem spokojen.

vlko (Čt, 2011-03-31 13:08):

Takže je to rovnaké volanie je len aplikácia nan niečim, čo zariadenie umožnuje, hardware tlačítka sú už tak maximálne na foťák.

Borek (Čt, 2011-03-31 13:40):

To, že mobil je dneska spíš komunikační zařízení, se říká často, ale úplně s tím nesouhlasím – volání a SMSky jsou IMHO pořád jedna z nejdůležitějších funkcí.

Např. je hezké, že mobil umí Facebook a když je čas, tak se to hodí, ale nestane se ti, že bys „teď hned“, třeba při řízení v autě, potřeboval rychle FB použít. Na druhé straně telefonovat je často potřeba dělat za chůze, v autě nebo prostě když člověk nemá čas nebo náladu proklikávat se uživatelským rozhraním.

Koneckonců „Windows Mobile“ přejmenovali na „Windows Phone“ :)

Slávek Černý (Čt, 2011-03-31 14:49):

Nemám konkrétní zkušenost s WP, ale nesouhlasím, že to jde tak kategoricky rozhodnout. podle mě se spíše profilují dvě skupiny uživatelů.

Ti co to primárně požívají jako počítač a komunitní komunikátor (FB, TWitter, SMS, Instagram…) a tam to volání je funkce spíše okrajová.

Druhá skupina potom provolá neuvěřitelné množství minut a sem tam napíše sms. Ti potom ale preferují jiný telefon než dotyk – velký display.

Z tvých skušeností člověk spíš dovodí, že patříš do skupiny č.2 a potom bych zvážil nějaký bazmek s hardwarovou klavesnicí (Blackberry nebo teřeba N72)

Borek (Čt, 2011-03-31 15:08):

Já potřebuju jak telefonování, tak navigaci, brouzdání netem, sociální sítě apod. Aby telefon uspokojil obě věci, stačí dotykáč s HW tlačítkem telefonu. Připadá mi to prosté…

Rene Stein (Čt, 2011-03-31 14:33):

+1 :) Vyhledádání v kontaktech mi taky vadí, zlaté bylo to „kompletní“ prohledáváná všech kontaktů na písmennou i číselnou shodu. Tohle je „rychloUI“ a nevěřím, že se nad tím někdo pořádně zamyslel. Tlačítko Search má asi prominentní pozici, aby zákazníci nezapomněli vyhledávat v marketplace – když zmáčkneš Search v market place prohledáváš aplikace. Máte ale pravdu, že Search tlačítko je na Omnii k vzteku, protože o něj často zavadím a koukám na Bing. Spousta věcí se dá upravit, ale WP7 jsou jako OS – no darmo mluvit. No ale slyšíš to tady, navigaci si na telefonu dneska nepusíš, ale zato můžeš v autě aktualizovat svůj status na FB. A to se přece za ty prachy, nebo dneska už spíš diskontní ceny WP7 telefonů, vyplatí:)

Borek (Čt, 2011-03-31 14:44):

A to už jsem chtěl koupit ten zlevněný LG :)

Rene Stein (Čt, 2011-03-31 14:52):

Já bych ho koupil – pro vývoj anebo kvůli geekovským masochistickým sklonům, žádný jiný důvod jsem zatím nenašel. I když, už jenom být součástí té Update „Nodo“ a „PreNodo ságy“ stojí za to.:) http://www.wi­nextra.com/…-statements/

Palm Pre (Pá, 2011-04-01 21:25):

U WebOS od HP/Palm staci na homescreenu zacit psat a hned se objevuji vysledky shody se vsim, co je v telefonu – kontakty, programy, webove stranky. Maximalni komfort doplneny HW klavesnici u vsech modelu.

Martin (St, 2012-08-15 21:49):

Pro mě to bylo hrozný zklamání co zase Windows předvedl.

Honza (Po, 2012-08-20 09:32):

Já jsem osobně ještě WindowsPhone neměl možnost vyzkoušet. Dříve jsem měl telefon s Windows Mobile. Byl jsem spokojený, pak jsedm si koupil Android a je to úplně něco jiného-lepšího, ale hlavně si na to nemohu stěžovat.

WinPho (Ne, 2012-09-09 13:07):

Mám osm měsíců Omnii W, má ji i přítelkyně a jsme oba s WP spokojení. Já jse bývalý mobilní hračička, co už nemá čas si tunit hračku, ona chce smartphone bez otravování. To WP splnilo krásně.

IT Ivo (Pá, 2012-10-05 10:01):

Mám Nokiu E7 a spokojenost i se Symbianem. Je to rychlé a jelikož je to pracovní, tak nějak aplikace nehledám :-)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.