👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Spouštím nový blog pro vývojáře: devblog.cz

Ve stručnosti: moje vývojářské příspěvky odteď najdete na novém blogu na adrese devblog.cz.

Delší verze ke kafi: Tento blog sloužil dlouhá léta a sloužil dobře, poslední dobou jsem ho však už příliš neaktualizoval, ať už kvůli nedostatku času, roztříštěnosti témat nebo zastaralému backendu. Psaní jsem ale vždycky měl rád a poslední dobou mi trochu vadilo, že zajímavá témata „musím“ trousit jen po 140 znakových útržcích na Twitteru.

Hledal jsem proto způsob, jak začít znovu technické články publikovat. Možností bylo poměrně mnoho. Dalo se např. uvažovat o vzkříšení tohoto blogu, ale technicky se mi nechtělo srdělat s X let starým Drupalem, a navíc tady jsou historicky věci, které s IT nesouvisí a nechce se mi prohrabávat archivy.

Pak je možné psát třeba na Zdroják, čehož jsem v minulosti i několikrát využil a na některé věci je to super kanál. Pořád ale zůstávají témata, které jsou subjektivnější, a ačkoliv se za Martina Malého Zdroják hodně posunul směrem k „webu s názorem“, některé věci zkrátka na Zdroják nepatří.

Dále se dá publikovat třeba i na Facebooku (to jsem poměrně zvažoval), na službách typu Posterous, ale nakonec všechno směřovalo k tomu, že nejlepší bude založit zbrusu nový web. Hlavně proto, že mám určité představy o tom, jak by měl časem DevBlog fungovat. Jak?

Vize

No, když už jsem to nakousl, podělím se s vámi o vizi DevBlogu. Zatím není technicky realizovaná a ani nevím, jestli se ji z jiných důvodů někdy podaří naplnit, ale není náhoda, že začínám blogovat na doméně, která neobsahuje moje jméno a ani jinak se se mnou nijak „brandingově“ nepojí.

DevBlog totiž nemá být můj osobní blog. Nemá to být ničí osobní blog. Má to být místo, kde je extrémně snadné publikovat příspěvky, které byste si před deseti lety dali na svůj blog, jen jste mezi tím ztratili přístupové heslo.

Dám příklad na sobě. Hodněkrát se mi za posledních pár měsíců stalo, že jsem narazil na něco, o čem stálo za to blognout, ale nevěděl jsem, kam. S borber.com se pracuje poměrně špatně a stejně jsem nechtěl živit tuhle mrtvou krávu, do oficiálnějších magazínů se to třeba nehodilo, na FB nemám „IT followery“, zakládat nějaký nový blog jen pro sebe je z mnoha různých důvodů zbytečná práce, a tak se často stalo, že jsem téma odložil. Vždycky jsem si při tom ale říkal, jak by bylo hezké, kdyby existoval nějaký web, kam by mohl přijít kdokoliv, napsat cokoliv, bez zaručené kvality, a přesto s audiencí, ve které jsou i české špičky oboru. Něco jako Zdroják, ale pro blogový obsah.

No a přesně takovým místem by měl být DevBlog.

Jak bych rád, aby jednou fungoval? Člověk přijde, zaujme ho nějaký článek a napíše komentář. Úplně anonymně to nepůjde, protože, upřímně řečeno, anonymní komentující mě dnes nezajímají. Musí to ale jít snadno, takže se půjde přihlásit přes Twitter nebo Facebook. Opět, lidi bez aspoň jednoho z těchto dvou (do budoucna možná ještě G+) mě moc jako účastníci komunity nezajímají. Takže uživatel zanechal komentář, skoro si ani nevšiml, že prošel nějakým přihlášením, ale důležité je, že se aktivně zapojil a tím má otevřenou bránu k dalšímu publikování. Může psát komentáře, ale může psát i plnoprávné příspěvky, které se objeví na homepage, budou mít automaticky celou čtenářskou obec DevBlogu a tak dále. Prostě bych chtěl, aby byl DevBlog přirozeným publikačním místem pro všechny, kteří mají co říct, z nějakého důvodu nechtějí nebo nemohou snadno publikovat „u sebe“ a stojí o to, aby jejich příspěvek měl publikum.

Cíl je to určitě trochu ambiciózní a bude potřeba vyřešit několik výzev. Ty hlavní jsou:

  • DevBlog se v první řadě musí stát místem, kam vůbec bude mít cenu zavítat. Dostat tam kvalitní obsah bude hodně práce.
  • Technicky je trochu výzva poštelovat WordPress tak, aby fungoval podle mé představy (čekal jsem, že jen stáhnu pár pluginů a bude hotovo, ale to jsem se spletl).
  • Potenciální autoři můžou mít psychologický problém s tím, že by měli blogovat na „cizí“ adrese. Psát kvalitní obsah je pracné, a když už to člověk dělá, očekává za to aspoň budování určité reputace, což se tak nějak přirozeně pojí s vlastní doménou. Jsem si toho vědom, ale design DevBlogu na to bude myslet a identita autora by měla z každého příspěvku křičet.

Uvidíme, jak se věci budou vyvíjet, toto je zatím vyloženě pro vaši představu, abyste mi kdyžtak mohli napsat, co si o tom myslíte. Realita je zatím taková, že DevBlog budou sloužit jako místo, kam budu psát technické zápisky, a jestli to někdy vyroste v něco zajímavějšího, je ve hvězdách :)

Takže nezapomeňte, adresa je devblog.cz, a pokud máte jakýkoliv feedback k dlouhodobé vizi, moc rád si přečtu vaše reakce v komentářích. Snad ještě na tomhle prehistorickém blogu fungují :)

Zařazeno do kategorií |
Petr Jirásek (Čt, 2012-03-01 19:40):

Do svý rss čtečky jsem ho už přidal, tak uvidíme:)

Peter Láng (Čt, 2012-03-01 20:22):

Super nápad,

takové místo by mohlo hezky padnout do mezery mezi psaním na „bložínek kam nikdo nechodí“ a na „zdroják.cz“.

Ovšem ty výzvy, a to hlavně 1 a 2, nejsou z těch slabých.

T (Čt, 2012-03-01 23:51):

Drzim palce

srigi (Pá, 2012-03-02 02:53):

Som strasne rad, ze takto uvazujes, mam to uplne rovnako: co sa tyka twittru, Zdrojaku, komentujucich a pod. – vo vsetkom tomto mam s tebou zhodny nazor.

Sam mam na Zdrojaku dva clanky a velmi mi vadi, ako nepruzne je tam publikovat (napr. upravit clanok). Zaroven, ked clovek nieco pise, bol by rad za sirsie obecenstvo. A teraz, po „odchode“ Martina, prestal byt Zdrojak pre mna alternativou.

Aj ja som teda hladal miesto, kde by som „mohol davat“ viac ako 140 znakov. Mna napr. napadol ABClinuxu, kde je velmi pohodne blogovat. Ale je tam uplne ine zlozenie audiencie a v streame clanok strasne rychlo zapadne. Blogy na Lupe/Roote su mi zase proti srsti z nejakeho dovodu, ktory ani neviem definovat (nie su dev?).

No a v tejto situacii prides s devblogom – trefa. Ty uz mas nejaky brand, ktory zarucuje, ze blog nezapadne, ale ze clanky (min. od teba) budu mat citanost. S tvojim menom si moze devblog dovolit uvazovat o ambiciach byt nastupcom/alter­nativou/partne­rom/whatever Zdrojaku.

Tesim sa na nejake prve posty a technicku realizaciu. Prihovaram sa za nejaku private area s Texy! odkial bude mozne poslat clanok vonku. V tom pripade by som o nejakych prispevkoch (clankoch) na devblog uvazoval.

Borek (Pá, 2012-03-02 12:08):

Ahoj, díky za povzbudivá slova a potvrzení smysluplnosti DevBlogu. Snad se to časem vyvine v něco užitečného.

Co se realizace týče, Texy bych rád nasadil, jen to podle rychlého Google searche vypadá, že se integraci někdo naposledy věnoval v roce 2007 a já bych chtěl co nejméně času strávit hrabáním se ve vnitřnostech WP. „Private areu“ řeší WP v základu, prostě se vytvoří uživatelský profil, a pokud má uživatel práva, může publikovat. Takže bez problémů.

Pokud bys měl zájem občas něco na DevBlog napsat, bylo by to super a po některých nutných úpravách (např. aby u blog postu byla vidět lépe identita autora) bychom mohli zkusit nějaký první testovací post – abychom viděli, jak to vypadá atd.

Patrik Votoček (Pá, 2012-03-02 05:27):

Palec nahoru!

Koukám že takovéto problémy řeší více lidí. Upřímě trochu jsem doufal (stále doufám), že se po odchodu Martina v něco podobného přerodí Zdroják, protože si nedovedu představit moc jiných (teoreticky) funkčních scénářů (snad jedině pokud by se našla náhrada za Martina).

Co se týká Facebooku, Posterous atd. je (byl) celkem problém s ukázkami zdrojáků.

Budu se těšit na kvalitní obsah a možná taky něco přihodím (po řádné korekci :-D).

Pepa (Pá, 2012-03-02 10:30):

Držím palec :)

Jedna otázka – promyslels, proč http://blog.vy­vojar.cz/ tak nějak upadli v zapomnění?

Borek (Pá, 2012-03-02 12:17):

Díky!

Co se Vývojáře týče, uvažoval jsem nad tím a celkové důvody neznám, ale z pohledu někoho, kdo má v hlavě námět na článek a chce ho rychle někde publikovat, má Vývojář podobný problém jako většina blogovacích služeb. V postranním sloupci píšou: „Chceš také blogovat? Chceš psát svůj blog na adrese blog.vyvojar.cz/ne­co?“

Mojí odpovědí je ne. Nechci zakládat blog, chci jen publikovat jeden článek. Příště možná další, ale to teď nechci řešit.

Právě v tomhle by měl být DevBlog jiný. Chci publikovat? Twitter login a píšu.

Samozřejmě zůstává nejisté, jestli tohle může fungovat (jak to bude s kvalitou? jak otravný bude muset být případný proces schvalování? čtou dneska lidi vůbec? atd.), ale minimálně v tom základním přístupu se DevBlog bude lišit, což ho, doufám, učiní atraktivní volbou pro občasné autory.

Patrik Illy (Pá, 2012-03-02 18:36):

Když jsi psal, že ti nestačí 140 znaků na Twitteru, co použít tuhle službu: http://checkthis­.com/ a šířit po něm jen odkaz? Tip pro všechny, keří si v diskuzi posteskli, že by psali, ale nejsou si jistí kam…

Borek (Pá, 2012-03-02 22:25):

Ano, někdo na to používá třeba TwitLonger, Clipboard.cz nebo Google+ a pro některé věci by to určitě stačilo, ale koncept blogu mi připadá lepší.

David Grudl (So, 2012-03-03 00:57):

Zní to skvěle, rád se zapojím!

Nebude jednodušší napsat jednoduché blogovadlo než znásilnit WP? Vypomůžu.

Borek (So, 2012-03-03 03:01):

Díky, jsem rád, že tě to zaujalo a že bys případně i přiložil ruku k dílu :)

Jít cestou vlastního CMS jsem zvažoval, ale ačkoliv bych chtěl, čas na psaní vlastního redakčního systému bohužel nemám a začít s WordPressem vše urychlilo minimálně o týdny, spíš o měsíce (no, i když… doménu devblog.cz vlastním od… cože, od roku 2007??)

Pokud ale myslíš, že by se dalo dát něco dokupy rychle a s požadovanou funkcionalitou, vůbec bych se nebránil. Bylo by dobré se o tom pobavit – není v Praze nějaká zajímavá akcička? :)

P.S. Mimochodem, v pondělí vyjde první „reálný“ zápisek na devblogu a bude přesně o WordPressu a o alternativách.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.