👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Za lepší blogy (1) - Zajímavé odkazy

Po přechodu na Drupal budu postupně implementovat věci, které se mi na cizích blozích líbí a které považuji za užitečné. Protože se bohužel často jedná současně o věci, které mi mnohde chybí, nebude marné na některé z nich alespoň upozornit.

Jako první jsem do postranního sloupečku přidal sekci „Zaujalo mě“. Znalci tuší inspiraci v blogu La Trine, kde „Tipy odjinud“ zajímavým způsobem doplňují i jinak kvalitní obsah. O popularitě „tipů odjinud“ svědčí i to, že první vážnější nával návštěvníků zaznamenal tento blog právě poté, co na jeden z místních článků David odkázal. (Druhý nával následoval po zařazení do weblogů.cz :)

Možná budu obviněn z dgxfílie, ale oblast zajímavých odkazů patří k tomu nejlepšímu, co jsem jako doplněk blogů viděl. V postranním sloupečku můžete často narazit na statistiky návštěvnosti, mapičku s polohou autora, obrázky z Flickeru nebo na jiné oko-přitahující blbinky, odkazy jsou ale naproti tomu nejen zajímavé, nýbrž i užitečné. Důležité je, aby odkazy vybíral autor blogu a ne nějaký RSS agregátor – jedině tak má David zajištěno, že u něj kliknu skoro na vše, co do tipů odjinud uvede. Za zmínku ještě stojí srovnání s občasnými „odkazovačskými“ články (viz třeba „Linky na víkend“ na conBlogu), které jsem tu svého času praktikoval i já. Řešení pomocího postranního boxu má tu jednoznačnou výhodu, že svůj blog nezaplevelujete články s nulovou přidanou hodnotou. (Dobře, pro někoho je už samotné odkázání na zajímavý zdroj přidanou hodnotou, ale…)

Překvapuje mě, jak málo jsou tipy odjinud rozšířené. V podstatě mě teď z hlavy nenapadá ani jeden český blog kromě La Trine, který by zajímavé odkazy uváděl, což je škoda. Autoři blogů, přemýšlejte o tom.

Nyní ke konkrétní implementaci. Stejně jako David zastávám názor, že odkazy by měly být umístěné na co nejviditelnějším místě. U něj jim patří prémiová první pozice v postranním sloupci a také zde jsem se pro toto umístění nakonec rozhodl, ačkoliv to nebylo tak jednoznačné – borber.com totiž není jen blog a původně byla zcela nahoře umístěna navigace (nyní je na druhé pozici, protože mi připadalo trochu zbytečné, aby přímo pod velkými ikonami byla v podstatě ta samá struktura vyjádřena znovu). Co mi u Davida trochu chybí, je archiv odkazů, protože v průběhu času se do nich dostalo několik opravdu zajímavých článků. Na tomto webu se bude v boxíku zobrazovat vždy 5 nejnovějších odkazů a ty starší naleznete na adrese http://www.bor­ber.com/…imave-odkazy. V případě zájmu dodělám také RSS export odkazů, který mi rovněž u Davida trochu chybí.

No a na závěr jedna praktická informace pro Drupalisty: veškerou funkčnost lze nejsnáze obstarat pomocí modulů CCK a View. Pomocí CCK vytvořte nový datový typ „odkaz“ s políčky „link“ a „popis“, zatímco pomocí View velmi snadno vytvoříte blok zobrazující nejnovějších pět odkazů stejně jako stránku s jejich archivem. Práce asi na 10 minut i při GRPS připojení :) Pokud byste stáli i o RSS export, nejjednodušší je zařazovat odkazy do nějaké kategorie, po čemž bude RSS automaticky k dispozici na cestě např. http://example­.com/…-odkazy/feed. Velmi snadné…

Taky máte rádi „tipy odjinud“?

Zařazeno do kategorií | |
Milan Kryl (Út, 2006-06-20 18:23):

Mám něco podobného – http://kryl.in­fo/kratce ale ještě jsem neimplementoval do sloupce blogu :)

rarouš (Út, 2006-06-20 18:44):

Dobrá věc, o které taky nějakou dobu uvažuju, ale technicky ji budu řešit trochu jinak, snad již brzy :) dík za inspiraci a popostrčení.

PS. Nejdě nějak zajistit „Pamatuj si mě“ u komentářů? Nebaví mě to furt psát ;)

Borek - nepřihlášený (Út, 2006-06-20 20:14):

Člověče, tys mě donutil vytvořit nový užitečný modul pro Drupal :) Budu „si tě pamatovat“ :)

rarouš (Út, 2006-06-20 21:19):

To jsem rád, že jsem přispěl k novému modulu :D já už jsem tedy svoje Tipy odjinud zprovoznil a jak jsem řekl, technické řešení je trochu jiné :) využívám exportu Stared articlesGoogle Readeru, takže mám zároveň i syndikaci :D

Borek (Út, 2006-06-20 22:51):

„Pamatuj si mě“ jsem musel dočasně stáhnout, protože při zapnutém cachování se informace jednoho komentujícího mohly zobrazit v okně úplně jiného návštěvníka, což bylo nemilé… Zítra to pořeším.

Tomáš Kučera (Út, 2006-06-20 18:54):

Nechci dělat reklamu :)), ale tipy od jinud ma na svém blogu i Honza Brašna (http://www.jan­brasna.com/)

Každopadáně je to dobrý nápad!

Petr Vaclavek (Út, 2006-06-20 19:13):

Jojo, taky mam odkazy na webiky a clanky co me zaujaly na svem weblogu – tedy v soucasne dobe jen na hlavni strance (v pravem sloupci): http://petr.va­clavek.com/

Pricemz starsi odkazy jsou prehledne serazeny v mem odkazovniku: http://petr.va­clavek.com/od­kazy.php

Nejspise jeste doplnim zobrazovani nekolika malo odkazu i na stranku se clankem.

Petr (Út, 2006-06-20 23:09):

Zajímavé, neřekl bych že zrovna tento modul je málo používaný, tuším že něco takového měl i yuhu a dalsi

von Banhoff (St, 2006-06-21 05:52):

no možná za tím bude i to, že tento modul lze zařadit jen na blogy, které blogeři provozují na vlastních serverech a systémech (wordpress, typo3, drupal), já jsem o něčem podobném už uvažoval dlouho, ale zatím jsem nepřišel na to, jak něco podobného sprovoznit na http://www.blo­guje.cz, možná až teď s novým jádrem…. a přeci jenom je mnohem více blogerů (hlavně z řad lidí nezabývajících se webdesignem), kteří používají blogovací služby, než těch, kteří provozují blog na svém vlastním serveru

Vladimír Gajdoš (St, 2006-06-21 08:49):

No myslim, ale nejsem si jist že anglicky tomu říkají Blogroll a třeba služba Bloglines.com nabízí mimo blogování i webový agregátor s kterým si vygenerujete právě zmiňovaný sloupeček „tipů odjinud“ pokud nejste „xhtmlpuristi“ pak javascriptem vložíte kam potřebujete a při aktualizaci agregátoru se aktualizují i „tipů odjinud“ na vašich stránkách viz můj blog Blognet.wz.cz. Mě osobně se tahle služba moc líbí, mám ji nastavenou jako startpage a abych pravdu řekl, docela mi na českém netu něco podobného schází! Nebo víte o podobné službe (webagregátor) na českém webu? Dík za info.

jakub (St, 2006-06-21 08:54):

Já mám v menu také pole s odkazy na zaujalo mě, dělané v RS2 coby uživatelská šablona. Ale přemýšlel jsem, že by možná nebylo špatné, aby se tam vypisovaly třeba poslední tři odkazy z del.icio.us…

Rene (Pá, 2006-06-23 07:45):

Ahoj Borku, sekce Zaujala me na ceskem internetu zase tak unikatni neni. Takovou sekci Jirka Macich (Blog pociacoveho nadsence) a dokonce i ja:) – pravda, ne na premiove pozici.

Rene (Pá, 2006-06-23 07:59):

Omlouvam se za chyby, psano z Varia :)

Borek (Pá, 2006-06-23 09:52):

Je skvělé, že jsou tipy odjinud rozšířené víc než jsem myslel. Mimochodem, René, z vašich tipů mě nejvíc zaujal nadpis „Už tři roky nejsem prezidentem“, který jako jediný bohužel nevede na platnou adresu. Napětí stoupá… :)

Rene (Pá, 2006-06-23 10:12):

Opraveno, napeti muze klesnout.:D Diky za upozorneni, do URL jsem omylem znovu zkopiroval nadpis.

dgx (Po, 2006-06-26 11:46):

Co mi u Davida trochu chybí, je archiv odkazů,… a také RSS export

Nojo, když já ty tipy natvrdo píšu do HTML šablony, takže žádný archiv neexistuje. Nechce se mi na to programovat plugin, to přijde až s přechodem na vlastní CMS.

Borek (Po, 2006-06-26 13:28):

Byl jsem si skoro jistý, že tipy jsou psány přímo v HTML šabloně. Je to trochu škoda, ale určitou lenost programovat kvůli takové „maličkosti“ chápu – pod Wordpressem jsem se taky k ničemu nemohl dokopat :) Drupal je naštěstí tak šikovný, že ani kvůli relativně unikátní funkci není potřeba umět <?php.

Jan Brašna (Ne, 2006-09-24 08:45):

Taky to mám jen ručně v šabloně, jsem líná veš. S další iterací to nějak zcivilizuji, asi separátním tagem nebo for: na del.icio.us…

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.