👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Skvělý rozhovor s Ballmerem

V Las Vegas probíhá konference MIX08, na které Microsoft typicky oznamuje své novinky ze světa webového vývoje. Vloni byl oznámen Silverlight 2.0 (tehdy nazývaný 1.1) a byla to doslova bomba – některé aplikace braly dech, Flash tehdy dostal velmi vážnou konkurenci a i zpětně hodnotím oznámení SL2 jako jednu z nejvýznamnějších událostí posledních let.

Na letošní MIX jsem proto netrpělivě čekal, ale první keynote byla vyloženě zklamáním. Za 2 a půl hodiny jsem se nedozvěděl nic extra nového a žádné demo mě na zadek neposadilo (a nebylo to tím, že už jsem seděl :).

Druhá keynote, konající se o den později, tentokrát hostila Guye Kawasakiho a Steva Ballmera, takže jsem ji původně vůbec sledovat nechtěl – abstraktních řečí o dlouhodobé strategii jsem si „užil“ v první keynote od Raye Ozzieho dost. Prvních pár minut mě ale tak vtáhlo, že jsem ji odsledoval celou a musím říct, že to byl jeden z nejlepších rozhovorů, jaké jsem kdy viděl. Guy rozhovor naladil do skvělé atmosféry a Steve Ballmer odpovídal jemu typickým, extrémně energickým způsobem, přitom ale velmi dobře dával nahlédnout do opravdové strategie Microsoftu (na rozdíl od Ozzieho, jehož PR řeči o „spolupráci, komunitách bla bla“ by uspali každého). Dozvěděli jsme se mimo jiné, že:

  • Silverlight se stane strategickou technologií ve všech aktivitách Microsoftu, kde to dává smysl
  • Ballmer vidí Microsoft jako společnost, která si vede velmi dobře ve dvou oblastech – na desktopu a v podnikové sféře. V poslední době těžce investují také do dalších 2 oblastí, kterými jsou zábava a zařízení (Xbox, Zune apod.) a internet. Otevřeně přiznal, že třeba v online oblasti jsou daleko za Googlem a třeba právě proto by chtěli koupit Yahoo!
  • Ballmer umí vyslovit slovo Google :)
  • Adobe (firma stojící mimo jiné za technologiemi Flash a Flex) je vnímána jako partner (viz třeba podpora PDF v Office 2007), tak i jako konkurent (Flash vs Silverlight).
  • Společnost Apple vidí Ballmer jako šikovné podnikatele, kteří sice nikdy neuměli získat velké procento trhu, ale uměli zaujmout konkrétními produkty (iPod, iPhone). Notebook AIR, který měl Guy Kawasaki s sebou, ale mále rozšlapal :)

Pokud máte hodinu času, určitě se podívejte na záznam. Pro mě je podstatné, že Microsoft do online technologií investuje a investovat bude, takže dává dobrý smysl postavit případný business na jejich platformách a nástrojích. No a navíc jsem se skvěle pobavil, Ballmer je skvělý případ živého top-managera, který umí víc než jen planné PR řeči.

Zařazeno do kategorií | |
rarouš (Pá, 2008-03-07 12:37):

Díky za pěkné shrnují, až budu mít trochu čas tak to asi zkouknu :)

Borek (Pá, 2008-03-07 12:45):

Fakt vřele doporučuji, nic lepšího jsem už dlouho neviděl.

Jakub (Út, 2008-03-11 11:00):

Diky, jdu na to.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.