👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Programátor roku - je po všem

Skončila soutěž Programátor roku, která se pravděpodobně snažila pomocí lákavých cen přitáhnout pozornost vývojářů k .NETu. Já jsem měl sice soukromě soutěží LCD za web splněno a potřeboval jsem se věnovat jiným věcem, ale čas na vyplnění soutěžních dotazníku jsem si našel, takže můžu přidat pár postřehů.

Dovednostní soutěž rozebírat nechci, protože té jsem se nezúčastnil a navíc si pár poznámek můžete přečíst u Standy Tvrze. Pro pořadatele musí být mírným zklamáním malý počet zúčastněných, který je nejspíš vysvětlitelný naplánováním soutěže do zkouškového období. Ale teď už k vědomostní soutěži.

Mojí spekulací je, že té se zúčastnilo poměrně hodně lidí. Když se totiž dají vyhrát notebooky a současně lze většinu odpovědí celkem rychle nalézt na Googlu, proč to nezkusit. V případě mnoha účasníků ale zůstává nezodpovězenou otázkou, jakým způsobem došlo k určení vítězů – jestli pouze počtem bodů, nebo náhodným výběrem z těch, kteří měli nejvíc bodů, nebo jestli hrál roli čas odeslání dotazníku, nebo… (třetí možnost bych zamítnul jako nepravděpodobnou, protože odpovědi k pátému kolu jsem posílal jen pár hodin před uzávěrkou a přesto jsem mezi výherci). Vůbec určité nejasno kolem pravidel soutěže je asi nejčastější výtkou ze strany účastníků, já bych však zmínil ještě jednu další.

Tou je častá nejednoznačnost otázek, případně úplné chyby v zadání. Nepřekonanou perlou zůstává následující otázka:

„Chci používat membership systém s ukládáním jmen a hesel v databázi na existujícím SQL serveru (nikoliv v lokálním SQL Serveru Express). Jaké kroky musím udělat?“

  1. Ve web.config zadat spojení do databáze v sekci

Až pohled do HTML zdrojáku ukázal, že první možnost má končit „… <connectionstrings>“ a i to je špatně, protože XML je case-sensitive a správně má být <connectionStrings>. Tady je ještě celkem zřejmé, že se jedná o pouhý překlep, ale u mnoha jiných otázek si člověk pokládal otázku, zda se jedná o nezáměrnou chybu nebo o chyták. Pak si hoďte mincí…

Zmínil jsem nejednoznačné otázky. Zde je příklad: „Jakým způsobem/způsoby zvýšit bezpečnost při používání autentizace typu Forms?“. Mám zaškrtnout odpověď „nastavením atributu protection=All“, když je to defaultní hodnota? V určitých případech se bezpečnost zvýší, v určitých nikoliv. Co je správná odpověď?

Podobně jako řadu dalších, i mě mrzí, že nejsou k dispozici správné výsledky. První čtyři kola byla ještě celkem jednoduchá, ale kolo páté naopak považuji za dost obtížné. Navíc je prošpikováno různými podle mého názoru nejednoznačnými otázkami, takže je moje zvědavost ještě vyšší.

Na druhou stranu je záslužné, že byl touto soutěží .NET popularizován. Navíc budu mít rok co číst a čím volat, i když nebudu zastírat, že mě trochu mrzí notebook, který mi utekl o fous (shodou okolností jsem si ale předevčírem koupil krásný Asus M6VA, takže lituji o trochu míň :). Třeba zase za rok bude možnost zasoutěžit si bok po boku René Steina :)

Související články:

Zařazeno do kategorií |
B. Stanik T. (Čt, 2006-02-16 11:08):

Docela by mne zajímalo, jakou knížku vyhrál René Stein (že by něco o návrhových vzorech)?

Borek (Čt, 2006-02-16 12:03):

Určitě by to bylo lepší než „Začínáme s UML“ :)

Rene (Pá, 2006-02-17 19:48):

Gratuluju Borku k pekne vyhre a dik za upozorneni, ze jsem vyhral:)

Muj dojem ze souteze je, ze ji někdo pekne odflakl. Zkusil jsem myslim prvni a druhé kolo – otazky mi prisly jednoduche, i kdyz jak pisete, obcas nejednoznacne a mizerne formulovane. Tipuji ale, ze vysledky byly losovany, protože vetsina lidi urcite otazky zodpovedela dobře. Treti kolo jsem ani přes medialni masaz na strance nenasel a pak jsem tu soutez pustil z hlavy, dokud jste mi ji nepripomnel :)

Borek (Pá, 2006-02-17 19:56):

Taky myslím, že aspoň v těch prvních kolech se muselo losovat, protože tam muselo znát správné odpovědi mnoho lidí. Naopak poslední kolo bylo opravdu těžké, takže tam už je možná umístění čistě podle dosažených bodů. Kdo ví, velká neprůhlednost této soutěže je zvláštní.

Mým přesvědčením zůstává, že správné výsledky nebyly zveřejněny proto, že ani objektivně neexistují. Možná se pletu, ale podle mě třeba na otázku uvedenou v příspěvku neexistuje jediná správná odpověď. Byla to prostě jedna velká tipovačka, kde se člověk musel vcítit do role tvůrce a odhadnout, co asi bude porota považovat za správné a co nikoliv. Měl jsem určitě víc štěstí než rozumu.

B. Stanik T. (Ne, 2006-02-19 14:15):

Ve čtvrtém a pátém kole bych také mnohem častěji uvítal, kdyby na odpověď byl jeden velký textbox, kam by soutěžící zadal svůj výčet řešení a porota oznámkovala odpověď jako ve škole, podle toho, jak by byla vyčerpávající a přesná. Pamatuji si, že u jedné otázky jsem si říkal, že správná odpověď by měla být: (A or (B and C)), ale v zadání nebylo upřesněno, zda zaškrtnutí více možností znamená (A or B or C) nebo (A and B and C).

&raquo; Motorola MPx220 (So, 2006-03-25 14:27):

[…] Tento týden jsem si byl konečně vyzvednout výhru z trochu kontroverzní soutěže Programátor roku. Mělo se jednat o jakýsi mobilní telefon – tedy „jakýsi“ pro mě, protože oblast mobilů prakticky nesleduju. Byl jsem proto mile překvapen, že výhrou nebyl mobil, ale smartphone Motorola MPx200. […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.