👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Netrestat podvádění je stejné jako trestat poctivost

Při učení na VŠE se setkávám s úplně normální věcí v dnešním školství: s podváděním. Díky serveru VŠE borec není pro studenty problém sehnat si zadání testu, semestrální práci nebo domácí úkol, to vše snadno a rychle (studium s borcem je prostě nuda). Tyto materiály jsou pak zhusta využívány, když „dojde na věc“.

Jedna věc je, že podvádějícího studenta lze poznat na sto honů: v nové aule s kapacitou 400 lidí jsem měl přehled o všech opisovačích během první minuty. Člověk si myslí, že když sedí úplně vzadu, nelze od tabule poznat, jestli kouká na papír nebo do klína. Cha cha…

Osobně nepatřím k „lovcům podvaděčů“ jako několik mých kolegů, na druhou stranu mě moje „měkkosrdcatost“ někdy trochu štve. Věc se má totiž takhle. Pro mě podvádění nebo nepodvádění není otázkou emocí, cti, hrdosti či svědomí. Pro mě je to prostá ekonomická hra.

Průměrný student má zhruba takové vědomosti, aby získal řekněme 70 bodů ze 100. Pokud nebude podvádět, s pravděpodobností blízkou 1 „vydělá“ zhruba tuto hodnotu, tedy 70 bodů. Pokud bude podvádět, s pravděpodobností P vydělá 100 bodů a s pravděpodobností 1-P nula bodů. Nyní je vše jasné – student bude podvádět, když P bude takové, že průměrná výhra bude vyšší než 70 bodů. Jednoduchá trojčlenka říká, že odhaleno musí být aspoň 30% hříšníků, aby se podvádět nevyplatilo. (Ve skutečnosti ještě hraje roli vztah k riziku, ale to pro jednoduchost necháme stranou.) Skutečnost je taková, že ze stovek lidí píšících test z předmětu Informatika jich s odebraným testem odejde jen několik – P je tedy velmi vysoké a podvádět se vyplatí.

Když jsem o tomhle tématu mluvil s přítelkyní, říkala mi, že bych přece nikoho nevyhodil, že podvádění je normální a že já to dělám taky (s posledním bodem nesouhlasím, protože jsem v životě skoro nikdy nepodváděl; obvykle je pro mě totiž jednodušší se věci naučit než vypracovat technicky komplikovaný tahák).

A v tom je celá pointa: mně by nevadilo nechat podvodníky nepotrestané. Co mi ale velmi vadí, je, že vysoké P dělá z poctivých lidí hlupáky. Je to jako by se jim někdo smál do očí a ptal se: „Nejsi blázen, když bezpečně získáváš svých 70 bodů a přitom můžeš mít skoro se stejnou jistotou bodů výrazně víc?“ Svým způsobem blázni jsou, ale nemůže za to jejich poctivost. Je chybou nás, vyučujících, že necháváme P vystoupat tak vysoko.

Musím se nad sebou zamyslet…

P. S. Pravidlo „netrestat podvádění je stejné jako trestat poctivost“ lze aplikovat v mnoha dalších oblastech, třeba při korupci. Podvádění ve škole je mi ale momentálně nejbližší.

P. P. S. Ačkoliv se dá podvádění vyložit čistě pomocí ekonomické teorie (stejně jako počet kráděží, pojišťovacích podvodů apod.), je zde hezky vidět, jak „suchá ekonomie“ zpětně působí i na morálku: dobře nastavený systém by vedl k „žádoucímu“ chování studentů. Tento efekt neviditelné ruky trhu mi i po letech připadá fascinující.

Zařazeno do kategorií |
rarouš (Čt, 2006-04-13 12:01):

JJ, podvádění při písemkách mi nikdy nešlo, radši jsem ho ani nepraktikoval, už i kvůli sobě. Buď na to mám, nebo tu nemám, co dělat, ale udělat písemku za každou cenu, to mi za to nestálo. Vlastně mi za to nestálo víc věcí, tak jsem odešel :) He, přimlouvám se za to, aby jsi se pokusil o snížení P.

Advocatus Diaboli (Čt, 2006-04-13 13:01):

Uplne souhlasim, problem je ale hlubsiho razu. Mam pocit, ze VSE je tak priserne mekka na sve studenty, ze je schopen ji dokoncit kazdy, kdo se aspon „trosilinku“ snazi. Neni divu, ze z takove skoly pak lezou vselijaka individua a skola ma spatnou povest. Aby VSE ziskala alespon nejakou prestiz, musela by nastavit od zakladu jina meritka a kompletne prehodnotit svoji koncepci. Drobne kosmeticke zmeny, ktere se obcas objevi skolu ke „svetlym zitrkum“ nedovedou. Uz jen to, ze opisujici student maximalne propadne z testu je IMHO ostudne. V dobre skole musi byt takovyto student bez milosti vyhozen a o jeho prohresku by mely byt informovany vsechny ostatni slusne vysoke skoly. Akademicka kariera takoveho podvodniky tak prakticky konci. Pokud by zaroven ucitele zacali „poctive“ vsechny opisovace „nachytavat“, verim, ze by se borec behem jednoho tyden promenil v normalni zdroj informaci ke studiu a neslo by o prehledny seznam zadani testu.

enty (Čt, 2006-04-13 13:02):

Uplne souhlasim, problem je ale hlubsiho razu. Mam pocit, ze VSE je tak priserne mekka na sve studenty, ze je schopen ji dokoncit kazdy, kdo se aspon „trosilinku“ snazi. Neni divu, ze z takove skoly pak lezou vselijaka individua a skola ma spatnou povest. Aby VSE ziskala alespon nejakou prestiz, musela by nastavit od zakladu jina meritka a kompletne prehodnotit svoji koncepci. Drobne kosmeticke zmeny, ktere se obcas objevi skolu ke „svetlym zitrkum“ nedovedou. Uz jen to, ze opisujici student maximalne propadne z testu je IMHO ostudne. V dobre skole musi byt takovyto student bez milosti vyhozen a o jeho prohresku by mely byt informovany vsechny ostatni slusne vysoke skoly. Akademicka kariera takoveho podvodniky tak prakticky konci. Pokud by zaroven ucitele zacali „poctive“ vsechny opisovace „nachytavat“, verim, ze by se borec behem jednoho tyden promenil v normalni zdroj informaci ke studiu a neslo by o prehledny seznam zadani testu.

Borek (Čt, 2006-04-13 13:14):

VŠE rozhodně nedokončí každý. Svým naoko vlídným systémem je záludná – znám dva konkrétní lidi, z nichž jeden musel školu kvůli nedostatku kreditů opustit ve třetím ročníku a druhý ve čtvrtém. Na jiných školách takovíto lidé vyletí v prváku, což považuju za přijatelnější. Na ekonomce si člověk prostě musí dát bacha.

Jinak celkem souhlasím.

martin (Čt, 2006-04-13 13:23):

Co to je to VŠE za divnou školu? Vlastnictví starých zadání je podvod? Nebo snad zadání zůstávají pro všechny lidi stále stejná? To snad ale není problém studentů, ne?

Borek (Čt, 2006-04-13 13:51):

2 martin: Šlo o podvádění celkově a tahák je možno udělat i bez znalosti konkrétních variant.

Jakub Podhorský (Čt, 2006-04-13 18:03):

svatoučka ze sebe dělat nebudu když něco nevím a potřebuju to umět co nejlíp a mám po ruce účinej podvod tak ho využiju. Bohužel pak mě mrzí že stejně nevím o co šlo a nakonec se to musím doučit(tohle je můj pohled na věc) teď co chodím na VOŠ tak je fakt že jsem se všechno musel naučit a jediné v čem jsem při jedné písemce(z mate­matické analýzy) si dopomohl byly základní vzorce pro limita který se mi pletly jinak stačilo nad tím pár dní sedět :) a kdybych to udělal před tím(jelikož to bylo jednoduchý jak facka) tak jsem nemusel jít na hloupej opravnej termín :)

jinak s tebou souhlasím studenti by měli být za podvody rozhodně vyloučeni pak to vypadá tak jako u nás kde programování rozumí tak 3 lidi co se to naučí a zbytek jen opisu(což naprosto nesnáším když nevidím ani jejich snahu se podívat do skript)

Kamil (Pá, 2006-04-14 04:53):

No, ja proti opisovani nic nemam, uz jen proto, ze tady studuji :-). Ke studiu jsem byl „donucen“ zamestnavatelem, abych dosahl na vyssi tabulkove platy (statni sprava ohodnocuje podle papiru a veku). Pracuji v IT, studuji skolu IT a musim rict, ze jsem se (zatim) za 4 roky studia dozvedel naproste minimum uzitecnych veci. Spoluzakovi, co na skolu sel s tim, ze se „to“ chce naucit, jsme velmi opatrne naznacili, ze je ponekud mimo, protoze to, co se tady nauci, je v praxi na prd. Po 4 letech studia nam dal za pravdu a zacal taky opisovat :-). Kdyz se k nam do prace hlasi nekdo novy, tak radeji vezmu nekoho, co neco umi, nez cerstveho studenta, ktery zna plno teoretickych poucek, ale v praxi je nepouzitelny a musi se do nej investovat jeste hodne casu (a pritom zapomene, co ve lastne ve skole ucil). No a tak doufam, ze pristi rok budu mit ten „papir“ a na cele studium budu moci zapomenout, protoze o nic jineho nejde. Mozna, ze to je na prisne odbornych skolach (jaderna fyzika apod) jinak, protoze tam rostou vedci, ale v informatice je to tak. PS: Nejvic me desi statnice – na bakalare, jsme se museli naucit vsechno, co jsme probrali, takze cilem bylo, ze jsem cca na 4 dny vsechno umel a pak to samozrejme ihned zapomel. Cekal jsem, ze to bude spis obhajova bakalarske prace nez schopnost na kratkou dobu pojmout co nejvice informaci :-(

Borek (Pá, 2006-04-14 11:04):

2 Kamil: Mně ekonomka plně vyhovuje. Místo kupy matiky, kterou do sebe musejí dostat lidi na matfyzu nebo na jiných technických školách, jsem se dozvěděl základy práva, marketingu, managementu, účetnictví apod., což mi připadá daleko praktičtější. Navíc mi ekonomka poskytla moře volného času, který jsem mohl strávit prací nebo studiem věcí, které mě opravdu zajímají. Jinými slovy, neměnil bych.

juneau (Pá, 2006-04-14 18:50):

Usmivam se :) Taky patrim k tem, co se na testy na VSE radeji uci, nez aby zabili x hodin dokonalym tahakem. Ale ze si na testy zbytecnych predmetu sezenu varianty, to se priznam. A pritom na predmet databazi dusledne vyresim vsech 120 zadani sql dotazu… mam svuj pohled na to, co mi skola nabizi.

Dostala me ale tvoje poznamka o testu z informatiky :) Pro me informatika byl test z informatiky pro ekonomy tim nejtrhlejsim a nejpodivnejsim testem za celou dobu studia. Neco tak sahleho se musi nutne stat postrachem vsech studentu ostatnich fakult :) Nemit za sebou 10 let u monitoru, byl bych schopen upsat se dablu za trojku, jen abych jej udelal. Co je proti tomu mit nejaky tahak…

Ale neber tento komentar moc vazne, dopil jsem treti sklenku vina. Jen (nebo prave proto) jsem si tu narazku na test z informatiky nemohl odpustit :) Snad mluvime take o stejnem testu :)

ps: taky bych nemenil. Lepsi ucitele z katedry hospodarskych dejin aby pohledal.

Borek (Pá, 2006-04-14 21:34):

Ano, mluvil jsem o té samé „informatice“. Jako student jsem ji dělal asi před dvěma roky a přišlo mi to opravdu manažersky pojaté, tudíž udělatelné i pro běžné smrtelníky. Momentálně se podílím pouze na výuce cvik a je pravdou, že nemám moc přehled, co se po studentech chce na teoretickém testu, takže nemůžu současnou obtížnost moc posoudit. Ale pan Pour, garant přednášek, je rozumný člověk, takže věřím, že obtížnost je přiměřená.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.