👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Nejužitečnější vlastnost Google Readeru

Hrozně nerad měním RSS čtečky. Je to hlavně proto, že změnou vždycky přijdu o všechny postahované články a o možnost jejich prohledávání (někteří pavr-jůzeři dokonce používají svou čtečku jako důmyslný zálohovací nástroj, zdravím tě, Aleši). Tentokrát už mi ale došla trpělivost.

Douhou dobu jsem používal Omeu. Ta svého času vzbudila slušný rozruch a mnoho lidí ji nade vše doporučovalo, ale upřímně řečeno jsem měl vždycky pocit, že těžila hlavně z dobrého jména svého tvůrce (Jetbrains dělá vynikající javovské IDE IntelliJ IDEA a rovněž dost šikovného pomocíka C# vývojářů jménem ReSharper). Omeu jsem si vybral hlavně proto, že umožňovala bohatou práci s již staženými články, ale většinu času mě spíš štvalo, že strašně zpomaluje počítač při indexování, že se otvírá minutu a podobně. Když se jí v úterý rozbil index, začala si ho znovu vytvářet a ani dneska se netvářila, že se to blíží konci, měl jsem jasno, že půjde z počítače.

Jako jednu z náhrad jsem zkusil Google Reader, spíš jen tak ze zvědavosti. Otevřel jsem ho, říkám si, že nic moc, ale že to nějaké nové články stahuje a že mi to možná v podstatě bude stačit. Pak jsem ale zkusil čapnout posuvník a sjet k trochu starším článkům. A dneska už podruhé mi zůstala pusa otevřená – ono to načítá i články, které už v RSS exportu zaručeně nejsou! Bomba!

Takže zbohem, desktopové čtečky. Tentokrát se mi bude přecházet snadno.

Zařazeno do kategorií |
Ivan (So, 2007-02-03 08:14):

Pouzivam GR uz pol roka a nemam mu co vytknut. Predtym som pouzival rozne desktopove citacky, ale potom som prisiel na to na co ty. Ze to jednoducho staci a sluzi to presne svojmu ucelu. Okrem toho GR je este v Google Labs, nie je este ani Beta, takze ho caka len zlepsovanie :)

TZ (So, 2007-02-03 09:59):

Taky používám Google Reader (dříve jsem používal FeedReader, orijinn, BlogLines) a překvapila mě tam jedna věc (spíš šokovala!): kde je proboha hledání ve článcích? Je možné, že produkt od Googlu nemá hledání? Nebo jsem něco přehlídl?

rarouš (So, 2007-02-03 10:32):

to je přesně jediná věc, která mi na GR chybí. Je skvělý, že mi gr dovolí přehrávat youtube videa přímo ve čtečce, ale tuhle možnost asi nikdy nevyužiju, narozdíl od hledání, protože né vždy si všechno oštítkoju nebo o hvězdičkuju. Pak už se v těch tisících článků někdo vyznej :-/

PS. Taky tě zdravím Borku :)

am (So, 2007-02-03 11:23):

existuje Greasemonkey script vice http://google­system.blogspot­.com/…-search.html

je to samozrejme nouzove reseni, ale je potreba si uvedomit, ze u Google mate jistotu, ze on sve sluzby vyviji a zlepsuje, pouzivam GR prakticky od zacatku co existuje, pamatuju puvodni vzhled, ktery byl dosti primitivni ale zvlast mi nevadil a ejhle, jak vypada dnes, co vsechno za tu dobu zlepsil, tagy, zvlast oznacit shared a stared itmes, trends (ukazuje prectene z konkretnich feedu, aktivitu jednotlivych feedu denne, tydne mesicne atd)

Proto nezoufejte, GR se bude dale zlepsovat, tu nejlepsi vyhodu ma jiz dnes, je nezavisly na PC, operacnim systemu, mate k nemu pristup z prace, z domu, z hotelu atp;)

Dobry Greasemonkey script, ktery vam umozni cist feedy primo z gmailu http://persis­tent.info/…re­ader-redux

nebo Greasemonkey script pro ukazani preview mailu v gmailu aniz byste na mail museli klikat,

Lide si take stezuji ze Google talk, ze neumi volat na pevne atp, ale to vsechno se chysta, proste kde jinde nez u Google mate jistotu ze jeho produkt se bude zlepsovat;)

Borek (So, 2007-02-03 11:26):

Absence hledání mě taky překvapila, ale abych byl upřímný, prohledávání článků v Omee jsem použil jen několikrát a většinou jsem nakonec stejně sáhnul ke Googlu (blogové zápisky mají tu příjemnou vlastnosti, že jsou publikovány na webu – překvapivě). Takže mi to zas tak moc nechybí a navíc nepochybuji, že se to tam časem objeví.

rarouš (So, 2007-02-03 11:55):

Už několikrát se mi stalo, že jsem něco hledal, 100% jsem to něl ve čtečce a obsah byl relevantní. Jenže hledání na celém webu obsahuje mnohem více výsledků na obecné fráze než hledání jen v agregovaných článcích. :) Na to, až přidaj hledání, čekám už od samého začátku…

Michalek (So, 2007-02-03 10:47):

No, taky používám Google Reader, ale stahování článků, které nejsou v RSS exportu jsem nikdy nezaznamenal. A nebo jsem to blbě pochopil?

Aha, čtu to podruhé – je tím myšleno, že to na google serveru udržuje svojí cache RSS kanálu a když si to někdo přidá, načtou se mu všechny?

Borek (So, 2007-02-03 11:22):

Jo, přesně tak je to myšleno.

numero (So, 2007-02-03 11:14):

Mě zradil, jinak bych ho taky používal

Ivo Toman (So, 2007-02-03 11:41):

Já používám prozatím jen čtečku co je ve Firefoxu, ale nejspíše ten šikovný nástroj od Google také vyzkouším

llook (So, 2007-02-03 12:06):

Já za nejužitečnější vlastnost GR považuju to, že se článek nenačte znovu, když se změní jenom titulek. Například magazín Poker24.cz dává do titulků v RSS počet komentářů a v některých jiných čtečkách se proto jejich články často načtou vícekrát.

Richi (Ne, 2007-02-04 10:43):

Co dodat, jen že GR je super a to vyhledávání snad brzo dodělají… je to jako kovářova kobyla… :-)

carnero (Út, 2007-02-06 10:08):

Google Reader má ještě jednu výhodu – mám jeden počítač v práci, jeden doma a v kapse mobil. GReader mi nabízí stejné kanály všude bez potřeby to nějak synchronizovat. A rozhrani google.com/reader/m je na mobil opravdu skvěle stavěné.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.