👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Internet Explorer 8 a Firefox 3

Dnes na mém počítači shodou okolností došlo k upgradu dvou hlavních webových prohlížečů na nové verze – Firefox 3 se mi do počítače dostal uvolněním této verze pro automatické aktualizace, IE8 beta dvojku jsem si zase nemohl nechat ujít proto, že druhá beta v podání Microsoftu většinou znamená „produkt hodně podobný tomu finálnímu“, no neberte to. Mé první pocity z obou prohlížečů jsou VELMI pozitivní – s přehledem si troufám tvrdit, že ještě nikdy mi upgrade na novou verzi jako uživateli nepřinesl tolik.

Firefox

Firefox je můj výchozí prohlížeč a verze 2 mi po všech stránkách vyhovovala, takže jsem s upgradem nespěchal (no vlastně – já ho úmyslně odkládal, protože jsem čekal na oficiální vydání kompatibilní verze rozšíření Tab Mix Plus, bez kterého si život ve Firefoxu nedokážu představit; naštěstí vývojová verze tohoto rozšíření FF trojku podporuje). Protože třeba upgrade z FF1 na FF2 nic moc extra nepřinesl, i tentokrát jsem příliš nespěchal, ale přátelé – Firefox 3 je bomba!


Firefox 3

Čeho si cením zdaleka nejvíc, je rychlost. Můj počítač není žádná třasořitka a FF2 byl použitelně rychlý, ale práce s trojkou je prostě za odměnu. Už žádné půlsekundové prodlevy, už žádné zatuhávání při přejetí nad položkou menu „historie“ atd. Dneska jsem se několikrát přistihl, jakprojíždím Google Reader a vychutnávám si tu rychlost odezvy jen tak pro nic za nic :) Z dalších věcí, které se mi líbí, zmíním třeba tyhle:

  • UI – Firefox teď ve Vistách vypadá celkem dobře, a až bude uvolněno rozšíření Glasser, bude to ještě lepší
  • modálních dialogů je zase o něco méně
  • v Bookmarks Toolbaru přibylo moc užitečné tlačítko Most Visited
  • a pak oceňuji, že se jinak nic moc nezměnilo

Naopak se mi nelíbí nové vyhledávání v address baru, tohle podle mě daleko lépe řeší IE a ve Firefoxu mám teď větší problém najít to, co hledám (možná jsem byl až příliš zvyklý na hledání stránky podle prvních pár písmen URL, ale ta metoda mi prostě fungovala a FF3 mě o ni připravil).

Internet Explorer

IE byl vždycky špatný prohlížeč, který oproti konkurenci nabízel jen bezproblémovější renderování většího počtu webů. Sedmičku bych jako výchozí prohlížeč nepoužíval ani náhodou, i když s instalací IE7Pro už by se to asi dalo přežít. (Stále ale žádný Firebug, otravné rozlišování mezi zónami, vyloženě zprasený vzhled a podobně.) I tak byl ale IE7 důležitým mezníkem, protože znamenal návrat Microsoftu k vývoji a častějším aktualizacím dominantního prohlížeče. IE8 se na této vlně veze a podle toho, co jsem dnes zkusil, tak se zase konečně jedná o konkurenceschopný prohlížeč – a to HODNĚ konkurenceschopný.

První věc, kterou musím zmínit, je opět rychlost. Stejně jako FF, i IE udělal ohromný skok kupředu a nyní je velmi svižný. Druhá věc, které jsem si všiml, je, že IE je pořád stejně hnusný :) Jinak ale už samá pozitiva.

Předně, vývoj IE jde kupředu mílovými kroky. Vemte si takový Firefox – vývoj třetí verze trval skoro 2 roky a seznam viditelných změn je velmi malý. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, třeba ony výkonnostní vylepšení jsou asi cennější než 10 nepotřebných blbin, ale seznam změn je prostě krátký. Naproti tomu IE8 dělá velmi podstatné změny jak v základních oblastech (výkon, bezpečnost atd.), tak k oblasti inovací uživatelského rozhraní.


Address bar v IE8

Address bar v IE8

Už jsem zmínil, že address bar je v IE podle mého názoru navržený naprosto skvěle, ale drobných vychytávek je tam daleko víc – například taby jsou sdružovány do skupin a barevně odlišeny, a to i když jsou stránky z různých domén (příklad: jsem na stránce weblogy.cz a middle-kliknu na odkaz vedoucí třeba na blog.cz – i když druhý tab zobrazuje obsah z jiné domény, IE si pamatuje, že jsem ho otevřel z Weblogů a zařadí je do stejné barevné skupiny).


Taby v IE8

Barevné taby v IE8

Když se to vezme kolem a kolem, IE8 bude úžasný release. Z pohledu běžného uživatele myslím, že odpadne důvod hledat nějaký alternativní prohlížeč, protože IE bude prostě dostatečně dobrý.

Závěr

IE8 i FF3 jsou skvělé prohlížeče. Především kvůli živému ekosystému nejrůznějších doplňků mi zatím jako lepší volba připadá Firefox, ale co se „holých“ prohlížečů týče, zdá se mi, že IE8 přinejmenším vyrovnává, možná i začíná mít pomalu navrch.

Pro uživatele Opery

Je to krásný prohlížeč. Když třeba potřebuju ověřit nějakou stránku bez všelijakých cookies, kterými mám zasetý Firefox, je mi vždy velkým potěšením pokochat se stylovým vzhledem devět pětkové verze. Vybrali jste si skvěle!

Zařazeno do kategorií |
Timy (Čt, 2008-08-28 22:19):

Vidíš, já zase prošel asi padesát skinů do Firefoxu a nakonec jsem jako jediné dva povedené, hezké, čitelné a přívětivé zhodnotil ty skiny, které napodobovaly IE7 :-). Aktuálně máme tedy skin Vista aero. Všechny ostatní skiny zase mně připadaly hnusné, nepřehledné a barevně „odvážné“ (dlouhou dobu jsem mimo jiné i proto FF nepoužíval). Ale Glasser vypadá moc hezky, ten asi vyzkouším :-).

A nový adresní řádek ve Firefoxu se mi taky líbí. Třeba ten předchozí skin jsem našel tak, že jsem tam napsal „vista aero“ a už to bylo na prvním místě :-). Možná, že by pro někoho bylo lepší, kdyby se na prvních místech vždy vyskytovaly adresy začínající na daná písmena, ale musím říci, že prozatím mě hledání v historii vždy poslalo tam, kam jsem chtěl. Člověk si už nemusí pamatovat adresy, stačí zkrátka název stránky…

Borek (Pá, 2008-08-29 08:35):

Zdá se mi, že se adresní řádek „učí“ a výsledky už jsou lepší než včera. Nebo se učím já :)

Letyn (Po, 2008-09-01 12:30):

Je to tak adresni radek se uci. Podle mych zkusenosti se velice rychle naucil na ktere stranky opravdu chodis a pocatecni pismenka potom fungujou podobne jako driv. Jenom s tou vyhodou, ze ti nabizi jeste tu moznost vyhledavat podle titulku stranky, coz se nekdy muze take hodit. Takze po prvotnich obavach jsem spokojenej.

Payne (Čt, 2008-08-28 22:25):

Podla tvojho clanku vidno ze si riadny amater co sa tyka prehliadacov…

„IE byl vždycky špatný prohlížeč, který oproti konkurenci nabízel jen bezproblémovější renderování většího počtu webů.“ WTF??? to snad nemyslis vazne… bezproblemove tak maximalne pre lamy co nepoznaju standardy inak je to ale riadne odveci…

Explorer je HODNE konkurence schopny??? WTF???

Inak co sa tyka toho perfektneho odlisenia adresy, tak to bolo dostupne ako rozsirenie pre Firefox uz velmi davno…

Momentalne je IE BETA 2 stale nekonkurencie shopny prehliadac pre pokrocilejsieho pouzivatela…

Nieco ako podpora standardov, CSS selektorov a vykon JavaScriptu ti asi nic nehovori, co?

Inak co sa tyka podpory standardov, tak zatial je vyvojova verzia na tom slabsie ako stary Firefox 2 a Opera ani neviem aka stara, rychlostou JavaScriptu tiez nema ani na Firefox 3, a to nehovorim o 3.1 kde bude zase podstatne zlepsenie vykonu…

No a pikoska ze vyvoj Firefoxu je pomaly, no ano kto toto pise zas to nema vsetko v hlave usporiadane spravne…

IE plati Microsoft, Firefox Mozilla, ale programatorov pre Mozillu je neporovnatelnejsie menej jednak a verzia 3 nebola o uzivatelskych featuroch, ale o prekopanie jadra (lepsia podpora standardov, mensie pametove naroky, rychlejsi JavaScript, lepsie zalozky atd)…

Dalsia vec je ze najhlavnejsie je jadro prehliadaca, co Gecko mozno davnejsie nebolo nejako super pokrokove, ale v sucasnosti sa dost zlepsuje, hardwarova akceleracia vykreslovania cez kliznicu Cairo, do 3.1 zas JIT pre JavaScript…

Aleš Roubíček (Pá, 2008-08-29 07:08):

Když už tu mluvíme o amatérech, ehm… Možná by ses měl podívat na nějaké dokumenty, než tady začneš plácat nesmysly.

Ondřej Štoček (Pá, 2008-08-29 08:21):

Tak tohle je ovšem výstavní kousek mezi komentáři. ;-D

David Grudl (Pá, 2008-08-29 12:16):

IE beta 2 podporuje vic selektoru nez vsechny ostatni prohlizece dohromady a ma uplne nejrychlejsi JavaScript podle posledniho oficialniho mereni!

Mel by sis o prohlizecích nejprve neco precist, driv nez o nich budes psat podobne nesmysly.

Ajne (Ne, 2008-12-21 14:04):

Zřejmě jsi slováku žádný jiný prohlížeč nekoušel. Používám zásadně Internet Explorer, na Firefox jsem byl nucen krátkodobě přejít, a děkoval jsem bohu za návrat k IE. Nevím co tu házíte rychlostmi, hlavně že podle tabulek. Na tabulky Vám kašlu, z vlastní zkušenosti říkám že práce s IE je mnohem rychlejší a pohodlnější. Doplňky do Mozily jsou zbytečné zdržovačky bez zásadního významu. Jen okrasa. Nějaký FireFTP a NoScript atp. jsou jen zdžovačky a další nutnost nějakého potvrzování. Už se těším až bude IE8 v češtině i pro Vista64, protože počítač používá i přítelkyně, a nechci aby to na ní zbytečně mluvilo anglicky. Už aby si Microsoft pospíšil :-)

Klasik (Po, 2009-02-09 08:13):

Dlouho jsem se tak nezasmál. Nejdříve jsem byl na pochybách, jestli to myslíš vážně, ale pak jsem pochopil že si ze všech děláš srandu a myslíš to ironicky :-) Jen tak dále, více takových hlodů, internet je prozatím moc smutné místo…

VfB (Pá, 2008-08-29 06:07):

--> Timy to není nedostatek vkusu, to je přímo masochismus a rouhání, tento skin, je určen k tomu, jak „podvrhnout“ FF uživatelům, tak aby nepoznali, že se jim něco změnilo, pro někoho, kdo má FF vědomně není určen XD, vždyť IE7 i 8 má naprosto otřesné GUI, jdoucí naprosto proti použitelnosti, samé zbytečné prvky, které zabírají místo tomu nejdůležitějšímu, a to tabům (které jsou přinejmenším plnotučné)

--> Borek to obarvování domény v adresním řádku, měl FF v nějaké vývojové verzi, nevím proč se to do finální 3ky nedostalo, to obarvování tabů bych určitě hned vypnul, zas tak sklerotický nejsem, abych nevěděl, co jsem otevřel a nemusím míz z prohlížeče omalovánky

o co se týče novinek, IE8 jich moc nepřináší, ten porno mód (safe browsing) nepotřebuji, když občas zabrousím na nějakou stránku se zeleninou (pórek), tak ve FF stačí adresu, kterou člověk v historii adresního řádku nechce (třeba pro překlep v adrese) prostě jen zmáčkne delete a je to xD

nějaké výstřižky jsou IMHO zbytečné, alespoň při běžné rychlosti internetu, nějaké to propojení na služby MS (activities nebo jak se to jmenuje) je také pro uživatele nonMS služeb nepoužitelné a třetí strany toto zatím moc nepodporují

Timy (Pá, 2008-08-29 12:33):

Je pravda, že by mi více vyhovovalo, kdyby ty ikonky mohly být jinde, například vedle adresního řádku. Bohužel nástroj na konfiguraci skinu není dostupný pro FF3. I přesto mi tento skin vyhovuje více, než všechny ostatní Firefoxí vzhledy.

Rozhodně bych kvůli pár ikonkám netvrdil, že se jedná o „naprosto otřesné GUI“, to je samozřejmě čirá hloupost.

VfB (Út, 2008-10-28 10:37):

to není hloupost a nesouvisí to s pár ikonami ale s celým GUI, je to prostě kýč jak bitch a to je čistá pravda a nic než pravda

Aleš Roubíček (Pá, 2008-08-29 07:32):

Jako zásadní vylepšení IE8b2 oproti b1 vidim mnohem lepší renderování, zatim jsem nenarazil na rozpadlý layout. Pak taky to, že se s ní dá dostat do mojebanka.cz :)

UI je vždy subjektivní věc, mně se například minimalizmus IE7 líbil moc a FF3 s Glasserem se mu věrně dokáže přiblížit. Lehký facelift IE8 mi ale připomíná XP omalovánky, doufám, že to ještě trochu rozleštěj :)

Borek (Pá, 2008-08-29 08:32):

Souhlas, že UI beta dvojky zatím působí nedodělaně. Ještě se to určitě zlepší, ale jak píše i VfB, celková koncepce GUI v IE7 na někoho prostě nepůsobí dobře (mnoho zbytečných grafických prvků na nezvyklých místech atd.) No ale zase vzhled není něco, co by mě od užívání prohlížeče odradilo, a navíc si uživatelé za ty roky už asi na vzhled IE7 zvykli.

Aleš Roubíček (Pá, 2008-08-29 10:27):

No já v UI IE7 vidím naopak těžkej funkcionalismus a práce s ním mi přijde mnohem přirozenější a ergonomičtější než třeba s FF2. Dokonce mám ve všech ostatních prohlížečích přeházené butony podle IE7 vzoru. :) Ale každému určitě sedí něco jiného.

Osobně třeba nemůžu pracovat v OpenOffice, protože jejich UI mi ve srovnání s ribbonem znesnadňuje práci…

VfB (Pá, 2008-08-29 11:30):

těžký funkcionalismus?? když namísto aby prostoru pro zobrazení tabů, což je asi nejpoužívanější místo GUI prohlížeče, bylo „uvolněno“ maximální možný prostor, tak téměř polovinu zabírají ikony málo používaných funkcí jako je nastavení, tisk, etc..), proč jsou tlačítko pro vpřed/zpět a obnovit (stop) nelogicky od sebe vzdáleny na málem celou šířku prohlížeče, já vím že MS nemá rád, když uživatelé pracují najednou s více dokumenty (stránkami) ale když už ty taby zavedl, tak by je neměl „sabotovat“, proč tu tlačítka na přidání nového prázdného tabu se zobrazí ikonka až po najetí myší? proč na liště pro taby zaclánějí ikonky pro favs a přidání oblíbených?

Aleš Roubíček (Pá, 2008-08-29 11:58):

Já na navigační ikony téměř neklikám. Že byly odsunuty až za adresu jedině vítám, protože zbytečně neupoutávají mou pozornost, ale také jsou vizuelně spojeny s aktuální adresou do logického celku.

Jestli se mi na 1600 px zobrazí o dva taby víc nebo míň na šířku mě vůbec netrápí, naopak jsem rád, že na widescreenu ušetřím nějaké to místo navýšku. Navíc se ty ikony dají dost smrsknout. V IE8 se to chová ještě o něco lépe…

Tonda (So, 2009-01-24 17:21):

tak to mi prosím poraďte s mojebanka.cz. Už se tu s tím se*u půl dne a stejně, když se přihlásím do mojebanka.cz, tak mi naběhne ta základní obrazovka se zůstatkem na učtu, ale jakákoliv další operace je nemožná kvůli: „Na stránce se vyskytla chyba“. Když mrknu na podrobnosti, tak tam má Java nejspíš něco zakázanýho, ale nevím, jak na to. Zkoušel jsem všecko nastavení snad už. Díky za odpověď

Anonymous (Pá, 2008-08-29 10:50):

Nekolik let používám operu a jsem naprosto spokojen se vším co nabízí. Celkem mě udivuje jak malé procento lidí jí používá..

AlexD (Pá, 2008-08-29 14:09):

Opera je nepouzitelna, teda pro me. Vubec me nenadchla, ale znam nekolik priznivcu, no tak je to asi taky prohlizec :) Uz dlouhou dobu jezdim s FF2 a ted me oznamil, ze by chtel upgrejdovat na FF3. Taky tam bylo takovy tlacitko, u kteryho bylo napsano, ze mi to zobrazi seznam add-onu, ktery mi prestanou fungovat. Mno, co vam mam povidat. Ten seznam obsahoval skoro vsechny moje addony. Tak jsem se toho tak zalek, ze jsem upgrade neprovedl. IE pouzivam jen z nutnosti (nektery sajty proste s jinejma prohlizecema nejedou). Po precteni clanku teda vyzkousim v nejakym virtualu, jestli by me zas po letech nezkusil oslovit a prekvapit.

Borek (Pá, 2008-08-29 15:02):

Virtuál není potřeba, IE8 beta 2 je určená běžným uživatelům a ne jen vývojářům, jak tomu bylo v případě první bety.

Online hry (Pá, 2008-08-29 18:19):

Může se tu veřejně skandovat? Firefox, Firefox, Firefox…

Aleš Roubíček (Pá, 2008-08-29 18:51):

Já bych to zakázal…

Borek (Pá, 2008-08-29 19:04):

A já bych zase zakázal spam tvářící se jako normální komentář!

Aleš Roubíček (So, 2008-08-30 07:34):

Vy mi čtete myšlenky, pane kolego.

AlexD (St, 2008-09-03 08:59):

Odhodlal jsem se a po kompletni preinstalaci masiny jsem nainstaloval i FF3. Nasel jsem zajimavej hack, jak presvedcit addony, ze budou kompatibilni i s verzi 3.x… takze jsem temer vsechny addony dostal i do FF3. Bohuzel, jedinej addon, ktery se mi nepovedlo rozhodit, je muj oblibeny tabbrowser preferences. Ten jeste stale odolava. Jinak jsem zas takove zlepseni subjektivne nepocitil. Mozna, az s tim budu zit dele :)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.