👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

HTMLPad - funkčnost versus etika

Computeru 8/06 jsem se dočetl o HTML/CSS/JS editoru jménem HTMLPad, který vyhrál minitest HTML editorů před UltraEditem, HomeSitem, PSPadem a dalšími zvučnými jmény. První screenshoty vypadaly docela lákavě, tak jsem stáhnul trial a trochu se začal v programu rozkoukávat.

Musím říct, že na mě HTMLPad zapůsobil. Velmi komfortní podpora při psaní HTML a CSS kódu je pro mě základem a v této oblasti je HTMLPad opravdu silný. I další funkce vypadaly uživatelsky přívětivě (a já jsem člověk, který umí dobré GUI ocenit). Nemohl jsem se však zbavit trochu nepříjemného pocitu, že jsem ve zcela neznámé aplikaci až příliš „doma“.

Pak mi to došlo – HTMLPad je klonem TopStylu. TopStyle je senzační HTML/CSS editor Nicka Bradburyho a všechny věci fungovaly velmi podobně jako v něm – při prvním spuštění se zobrazil průvodce usnadňující různá nastavení, automatické doplňování kódu se chovalo takřka totožně, ošlehnutý je i dialog vlastností ala Delphi, převzaty jsou některé ikony, možnost zalamování řádků se v menu najde na stejném místě atd. atd. Podobnost však nekončí u uživatelského rozhraní – HTMLPad ukradl i definiční soubory pro poskytování nápovědy k CSS a HTML vlastnostem, jak se lze přesvědčit pohledem do složky CSSDefs přítomné v obou programech. Najednou mi došlo, o jakém programu Nick psal v zápisku Borrowing vs. Stealing. HTMLPad porušuje autorská práva a inspirace TopStylem přerostla ve vykradení TopStylu.

V některých věcech zůstává TopStyle nepřekonán (např. side-by-side zobrazení náhledu stránky v IE i v Gecku), některé věci má ale výrazně propracovanější HTMLPad (např. podporuje Unicode, což je velký mínus TopStylu). Používali byste program, který je postaven na když ne ilegálních, tak aspoň silně neetických základech?

Zařazeno do kategorií |
Petr Stříbný (Po, 2006-04-24 19:28):

No tak jestli to takhle obšlehli tak je to smutné. Těžko vymezit hranici inspirace. TopStyle jsem nikdy nepoužil, stejně jako HTMLPad – tudíž to nedokážu posoudit ;)

chvd (Út, 2006-04-25 07:58):

Jo, již ho testujiu a pokud mi bude vyhovovat, tak ho používat budu. Proč ne. Zadarmo je dobrý.

Borek (Út, 2006-04-25 09:04):

HTMLPad není zadarmo.

chvd (Út, 2006-04-25 09:56):

2 Borek: Hele a znas tohle: Jak se do lesa volá, tak se z neho…. Takze pro mne zadarmo je a bude! :-)

Marian (Út, 2006-04-25 10:39):

Neskušal som HTMLPad, ale prečo aj keď mi úplne vyhovuje PSPad, ktorý je zadarmo. Podobne je to aj s editormi v Linuxe. Takisto tam existuje mnoho editorov (všetky zadarmo), ale mne úplne stačí ten v Konqueror, alebo Kate. Pre mňa je dôležité len a len zvýrazňovanie syntaxe.

Borek (Út, 2006-04-25 10:47):

2 Marian: IntelliSense je silně návyková věc. Kdo nezkusí, nepochopí…

Marian (Út, 2006-04-25 13:25):

Čo sa rozumie pod IntelliSense. Ak doplňovanie syntaxe tak to má aj zmieňovaný PSPad. Ale rád sa nechám poučiť.

Petr Stříbný (Út, 2006-04-25 14:08):

No tak IntelliSense je přecijenom trošku dál, než „doplňování“ v PSPadu. Záleží ovšem na editoru. Kdyby sis vyzkoušel třeba Visual Studio 2005, tak to poznáš ;)

To ti totiž nevyplňuje jen předem definované věci, ale i datové složky a metody třídy, kterous před chvíli napsal..o to de.

Borek (Út, 2006-04-25 14:19):

2 Marian: PSPad podporuje doplňování kódu jen velmi základním způsobem. Pokud třeba napíšu <a hr a zmáčknu Ctrl+Enter, nabídne se mi i tag <hr>, což je samozřejmě v daném kontextu nesmysl.

Nic proti PSPadu, ale prostě je potřeba brát ho jako textový editor, nic víc. Specializované nástroje typu TopStyle umožňují daleko efektivnější práci.

Tomáš Kučera (Út, 2006-04-25 15:52):

Pro mě je jasná jednička Dreamweaver, bohužel z ekonomických důvodů volím PSPad.

HTMLPad mě až zas tak nepřesvědčil, ale pravda, že jsme ho testoval 5 minut.

melodie (St, 2006-04-26 08:09):

No, je otázkou, do jaké míry oba programy spolupracuji. Hezké by bylo zjistit, ze jedna firma vlastni druhou apod ;) Je totiž divné, že se firma u tak známého softwaru neboji sveho predchudce…

Borek (St, 2006-04-26 08:11):

Oba programy spolu nemají nic společného. Doporučuji přečíst odkazovaný článek Borrowing vs. Stealing.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.