👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Fn a Ctrl - na umístění záleží!

Nerad to říkám, ale musím si postěžovat .

Bude tomu zhruba rok, co jsem si jako notebook pořídil ASUSe. Nevím, jak je to teď, ale tehdy to byla celkem doporučovaná značka, tak jsem moc neváhal a jeden si koupil. Strávil jsem u něj už stovky hodin a celkově jsem spokojený – šlape spolehlivě a jeho konstrukce stále působí velmi solidním dojmem, přes veškeré ne vždy šetrné manipulace, a i přesto, že si ho občas půjčuje Hanka :) Na co jsem si ale nikdy nezvykl a co mě s železnou pravidelností vytáčí, je klávesnice.

Nějaký blb kdysi vymyslel, že by tlačítko Fn mohlo být v rohu, a překvapivé množství výrobců se toho drží doposud (Asus, IBM a řada dalších). Absolutně mi není jasné, proč tuto prominentní pozici získalo zřídka používané tlačítko Fn a naopak Ctrl bylo přesunuto na špatně dostupnou pozici krčící se mezi nenáviděným Fn a klávesou Windows. Původně jsem myslel, že mi bude vadit hlavně časté přehmatávání (protože Fn+C kupodivu nekopíruje text do schránky), ale teď, když jsem v Anglii, se k tomu přidávají i další věci.

V práci mám (samozřejmě) nastavenou anglickou klávesnici s rozložením UK. To mi při programování způsobuje trochu problémy, protože jsem se v minulosti naučil programovat na české QWERTY klávesnici, ale pomalu si zvykám a teď už je to spíš tak, že doma při psaní kódu přepínám z české na anglickou. So far so good. Dneska jsem však poprvé potřeboval napsat zpětné lomítko a teprv tady jsem zjistil, že na ASUSu při britském rozložení kláves neexistuje zpětné lomítko!!. Důvod je prostý – britská klávesnice se od americké liší jen asi ve 3 znacích (prohozené uvozovky se zavináčem a jiné umístění #), ale právě křížek zabírá klávesu, která je v US rozložení zpětným lomítkem. Anglické stolní klávesnice to řeší tak, že mají zpětné lomítko vedle levého Shiftu (jako třeba Acery), no a na ASUSu tato klávesa zcela chybí, protože kdyby tam byla, třeba Ctrl+Shift+S by bylo hotovým prstolamem kvůli tomu, že Ctrl není v rohu.

Takže až dodnes jsem si myslel, že mě Fn v rohu jen trochu prudí, ale ono to má za následek, že na anglické klávesnici nemůžu napsat zpětné lomítko.

Hanba ASUSu. Budu se muset přeučit na americkou klávesnici (doufám, že moc často nebudu potřebovat £) a nebo ještě lépe, příště kupovat u jiného výrobce.

No a hned je mi líp :)

Zařazeno do kategorií |
Jakub Podhorský (Út, 2007-02-13 22:44):

já ASUSe mám a naštěstí mám CTRL úplně vlevo v rohu :)

Borek (Út, 2007-02-13 22:57):

No nekecej, jak se dělá smajlík „bledá závist“?

BoboCop (St, 2007-02-14 17:02):

Na klasické klávesnici bych to řešil tak, že bych stiskl klávesu Alt (přesněji řečeno levý Alt) a k ní napsal na numerické klávesnici čísla 092, což na systémech Windows zapřičiní vypsání požadovaného znaku z ASCII tabulky (92 by mělo být zpětné lomítko).

Jak toho dosáhnout na zmiňovaném notebooku nevím, protože předpokládám, že nemá numerickou klávesnici, ale třeba ti tato rada nějak pomůže. Zkus experimentovat.

Borek (St, 2007-02-14 17:45):

Dik za tip, ale stejne porad citim urcity drobny rozdil mezi stisknutim zpetneho lomitka a mnohahmatem Alt+Fn+092 (na notebooku se da numericka klavesnice simulovat pomoci Fn + klapky v prave casti klavesnice).

Anonymous (St, 2007-11-14 17:42):

Take funguje pravy Alt + q.

michal zobec (Čt, 2007-02-15 13:11):

tak si kup normální klávesnici na usb a připíchni ji k notebooku ;-)

Pari (Po, 2007-02-19 18:27):

Proč to nezkusit přebindovat nějakým prográmkem? Čili softwarově přehodit fn a ctrl?

Borek (Po, 2007-02-19 20:37):

Protože to nejde. Fn je jediná klávesa, která se na většině počítačů nedá softwarově ovlivnit, protože se její kód do Windows nedostane (namísto toho ovlivňuje kódy jiných kláves).

Anonymous (Út, 2008-08-05 21:55):

tak to ntb. HP 530 má tuhle možnost – prohození kláves fn a ctrl v biosu :-)

Honza (St, 2007-02-21 17:06):

Cau, na tvoje stranky jsem narazil nahodou pri hledani informaci, kam do anglie, a od te doby sleduji vasi ostrovni pout :) Nicmene k tomu lomitku : tusim, ze na vsech klavesnicich funguje zkratka pravy alt + „q“ Drzim pesti a at se dari

Kub@ (Út, 2007-02-27 15:47):

Možná je „dosažitelnější (jednou rukou)“ a tudíž pohodnlější kombinace levý Ctrl+Alt + ‚q‘ ;o)

kozotvor (Út, 2007-03-13 00:06):

Zdravím. Chtěl bych jenom vyjádřit absolutní souhlas s oprávněnou rozhořčeností ohledně umístění klávesy Fn. Nejspíš onen „blb“, co vymyslel Fn, chtěl být důležitej a proto prosadil, že Fn bude v levém dolním rohu. Snad ještě větší problém ale je, že je to vážně na každým notebooku jinak! – ani stejný výrobce u dvou různých řad notebooků tu klávesu nemusí mít vždy na jednom místě! To je pak k posrání na chleba. Přitom, na klasických klávesnicích (pokud tam je), je vždy Fn umístěna někde mimo (například v levém horním rohu, zcela mimo hlavní pole kláves). Prostě k nepochopení. Nicméně ale nezanevírej (to je mi ale slovo! :-) ) na Asus jenom kvůli tomu – jak určitě víš, že s ostatníma výrobcema je to to samé v bledě modrym.

All: Možná si to představuju jako Mánička mír ale – existuje vůbec místo, kam by se dalo ohledně toho stěžovat? :-)

Mara (Ne, 2007-03-25 16:26):

Mám notebook IBM a klavesa Fn je vlevo dole! Mám problém s klávesnicí! Nefungují mi klávesy J,K,L,M,U,I,O,P (…no nefungují,…fungují, ale místo nich se zobrazují znaky 1,2,3,0,4,5,6,* které jsou tam jako podvojná funkce..) když držím klávesu Fn tak to funguje normálně a pak se „k“ zobrazí jako „k“. Nevíte kde je zakopaný pes? Jak to přepnout, aby to běhalo korektně? Jinak se z toho zcvoknu… Dík

Anonymous (Út, 2007-04-17 03:24):

Shift+ScrLk tim vypneš NumLock

thomasino (Út, 2010-07-27 10:58):

mel sem stejnej problem , diky za radu .. moc mi to pomohlo :)

Pedris (St, 2007-06-20 00:09):

..souhlas..presne tim jsem se zabyval pred pul rokem kdyz jsem si poridil ASUSe..a dost me to stvalo..hledal jsem vsechny mozny reseni..nasel jsem ruzny programky na mapovani vsech znaku..bohuzel funkcni tlacitko asi nejde..nezbyvalo nic jineho nez si zvyknout..I kdyz nikdy nerikej „nejde“..vsechno jde kdyz se chce.. a rad bych narazil na borce kterej sahne tak hluboko ze prehodi tyhle 2 tlacitka..

Tomáš Herceg (St, 2007-09-12 13:10):

Mám 4 měsíce notebook s klávesou Fn v rohu. dost mě to štvalo, ale zvyknul jsem si. Horší je, že pravý Shift udělali tak strašně malý, že místo něj vždycky zmáčknu něco jiného. Ale ještě víc než Fn mě na české klávesnici překvapivě štve znak ¨ pro přehlasování písmen. Vždycky, ale opravdu vždycky, ho zmáčknu při mazání Backspacem. Za to bych střílel.

milošák (Pá, 2007-12-28 21:11):

Naprostý souhlas. Taky mám ASuse a stejný problém.

Lama (St, 2008-03-12 10:55):

Ahoj, můžete mi prosím pomoci? Potrěbuju zjistit jak se dělá zpětné lomítko pomocí alt+čisla jinak se zblaznim.

Borek (St, 2008-03-12 11:13):

Alt+92

Anonymous (Út, 2008-12-30 01:27):

Zdravim, mam problem… chci programovat v pascalu a i kdyz na pocitaci mi v TP 7 jde normalne pomoci ctrl+alt+f1 prepnout na anglickou klavesnici, tak na notebooku mi to takhle nejde, zkousel sem snad vsechny kombinace i s fn i bez, nevite nekdo jak to ma byt?

Anonymous (Po, 2009-04-13 21:52):

mne funguje ctrl + alt + shift + f1

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.