👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Anglická povaha

Jestli se nám na Anglii něco vyloženě líbilo nebo bylo inspirací, pak jsou to určitě některé rysy anglické povahy.

(Tenhle zápisek je jedním z mnoha o různých aspektech života v Anglii. Do již zmíněných témat patří angličtina, doprava, oblékání, jídlo, fotbal, bezpečnost, ceny a platy, počasí, Poláci, bydlení, život ve dvou a práce v IT).

Můj celkový pocit je, že Angličani jsou hodně příjemní lidé co se jednání s druhými týče. Vzpomínám si, jaký to na mě hned po příjezdu udělalo dojem – zatímco v Čechách se příjemné jednání považuje za cosi nadstandardního a na VŠE jsem prošel několika kurzy, které byly na zlepšení komunikačních schopností zaměřeny, tady v Anglii je to přirozenou součástí vychování většiny Angličanů. Co mě překvapilo asi nejvíc je, že tato slušnost a „dobré vychování“ je znát u lidí všech společenských skupin a byla velmi dobře cítit jak v mé poslední, řeklo by se nóbl práci, tak i ve skladu nebo dokonce na stavbě mezi dělníky. Zjednodušeně řečeno, anglický dělník má mnohdy lepší způsoby než česká úřednice.

V praxi se to projevuje především naprosto bezproblémovou komunikací s úřady nebo s jinými autoritami. Určitě z Čech znáte takový ten pocit, když vstoupíte do místnosti na nějakém úřadě, nějaká paní důležitá má sklopenou hlavu a záměrně vás přehlíží, až se nakonec uráčí a podrážděným hlasem prohodí „potřebujete něco?!“. Můžu vás ujistit, že tohle by se v Anglii stát nemohlo – nápomocná osoba s úsměvem na tváři je tady standardem.

Mezi další dobré rysy anglické povahy patří trpělivost, což člověk ocení speciálně jako cizinec. Občas prostě trvá, než se člověk vymáčkne, a Angličani tohle naštěstí snášejí v pohodě. Je to znát třeba i v silničním provozu – zcela běžně se tady přechází na červenou a anglickému řidiči nedělá nejmenší problém těch pár sekund počkat, zatímco český řidič by už dávno (a s velkým zadostiučiněním) provětral svůj klakson.

Když v Anglii strávíte delší dobu, začnete objevovat i stinné stránky místní povahy. Zjistíte, že všechno to příjemné chování je často jen slupkou okolo docela normálního, od přírody nerudného jádra. V kanceláři jsem slýchával desítky telefonátů denně a mnoho z nich probíhalo ve velmi příjemném duchu a se zdánlivým vzájemným porozuměním, jen abych si po zavěšení vyslechl snůšku nadávek na adresu toho druhého telefonisty. Ale i pokud to nedotáhneme do takového extrému, i jinak je normální, že se Angličani navenek tváří lépe než jací ve skutečnosti jsou, takže slib něčeho v podstatě vůbec neznamená, že ke slíbené věci dojde, kamarádský pozdrav vůbec neznamená, že jste kamarádi atd. atd.

Potkal jsem tady dost lidí, pro které je tato falešnost, nebo možná lépe „dvojakost“ Angličanů nepřekousnutelnou záležitostí. Abych byl ale upřímný, mně osobně to vyhovuje. Velmi rychle jsem si zvyknul, že slib není slib, ale jen gesto dobré vůle, že když ke mně někdo vyjadřuje náklonnost, jsem mu pravděpodobně ukradený, a že když se ke mně někdo chová jen se základní mírou slušnosti, pravděpodobně mě nemá rád. Teď po roce pro mě obvykle není obtížné „dekódovat“, jak to ten druhý člověk opravdu myslí, a výměnou za to mám, že se ke mně vždy každý chová slušně. Ano, po zavěšení telefonu si na mě možná kdekdo zanadává, ale s tím počítám a je mi to jedno. Důležité pro mě je, že jednání samotné proběhlo korektně, „asertivně“.

Celkově bych řekl, že je v komunikačních dovednostech anglický národ o dost dál než český. Roční pobyt zde byl každopádně hodně velkou inspirací.

Zařazeno do kategorií
Mira (Út, 2008-04-01 23:55):

Zdravim z Londyna a chvalim blog – moc pekne jsem si pocetl. Moje osobni zkusenost se semafory je presne opacna, jakmile zhasne zelene svetlo, nebo se blizi doba, kdy by melo zhasnout, tak ridici uz vyrazeji, popripade aspon vytaci motor (kazdodenni zkusenost)… Musel jsem si na to zvykat, zvlast kdyz v CR chodci maji v podstate prednost ;-)

Co se tyce „slusnosti“, tak mne ta vsude prehnana zdvorilost z pocatku iritovala. Ted mam ale pocit, ze jsem se nakazil a prodavacek v obchode se uz bezne ptam, jak se maji. Kdo to nezazil, nepochopi.

Preji dalsi uspechy v CR.

Borek (St, 2008-04-02 08:08):

Díky. Jak vidno, řidiči jsou na různých místech různí, v MCHR byli opravdu daleko trpělivější, než v Čechách.

I vám ať se daří.

Kristýna (Pá, 2008-05-09 11:36):

Dobrý den,

zaujal mě váš zápis o Anglii. Osobně Anglii miluji, ale jsem si vědoma jejich mírné nenávisti vůči nám. Jen mi není jasně, zda nemají v oblibě pouze nás čechy, nebo všechny cizince. Hodlám tam začít studovat a po případě v budoucnu i pracovat, ale obávám se jejich reakce. Předpokládám, že lidé v Londýně jsou jiní než např. ve Walesu. Stále se ale obávám, že by jsem měla určité problémy jak ve studiu tak v práci, kvůli mému původu. Zatím jsem tam byla dvakrát, v Londýně a ve Walesu. Je to rozdílné, ale oojí krásné. Po pravdě řečeno, také být Angličanem, nechtěla bych tam žádné cizince. Máte nějaké zážitky na toto téma? S těmi semafory ¨s vámi souhlasím, nejsou tam jak tady v česku. Jako projev zdvořilosti při nějakém „problému“ vždy kývnou hlavou s úsměvem nebo přátelským mávnutím ruky. A prodavačky mají chování skvělé, vytříbené, necítím se jako ta nejhorší když mně musí obsloužit. Tento přístup se mi líbí. Těším se na vaši odpověď.

S pozdravem, Kristýna

Borek (Pá, 2008-05-09 19:15):

Určitá averze k cizincům v celé společnosti cítit je, ale kvůli slušnosti Angličanů to naštěstí není tak hrozné.

Anna (Pá, 2008-07-18 15:31):

:) 7 let ziji v holandku, takze jak si tady krasne popsal ty anglany, tak si to vynasob tak 5× a mas holandana. siiiiiileny narod. ale musim uznat, ze na uradech jsou vzdy ochotni a poradi, ale pozor, clovek musi polozit tu spravnou otazku, jinak vam nic nereknou. trosku na hlavu postavene, ale je to tak a to priznavaji sami holandani. na jednu vec je 10 otazek a podle toho se dostava odpovedi. sama se za 2 tydny stehuji do anglie a resim takove ty veci jako zrusit pojisteni a podobne a ejhle, najednou jim clovek nebude platit a uz je zle a vse je komplikovane a zacina typicka ceska situace, kdy volate a volate a furt vas prepojuji, nikdo vlastne nevi jak to ma byt a v zaveru veci vam reknou, ze vas neodhlasi. no na palici, takze asi ted cekaji, ze odjedu do UK a budu pouzivat NL pojisteni. aaaaaahhhhggggrrr no a tak je to tady ted se vsim, smlouva na telefon uplne to same. jinak musim rict, za 7 let sem se toho naucila spoustu o spouste narodu a dekuji, do holandska uz jenom na dovolenou :) holandane jsou neskutecne arogantni a sobecky narod. holanda nezajima absolutne nikdo jiny nez on sam a podle toho to tady taky vypada. asi nejlepsi zkusenosti zde mam s anglicany, vetsina mych znamych sou anglicane a americane a jsou naprosto v pohode, jak to ja rikam americke drama a anglicka tragedie, to je nejjednodussi zkusob jak to popsat :) ale aspon se clovek nenudi :D

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.