👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Ceny a platy

Tenhle zápisek je vyloženě pro někoho, kdo chce do Anglie přijet a potřebuje znát cenové poměry a místní platy.

(Tenhle zápisek je jedním z mnoha o různých aspektech života v Anglii. Do již zmíněných témat patří angličtina, doprava, oblékání, jídlo, fotbal, bezpečnost a další budou postupně přibývat).

Nejdřív stránka výdajová, protože ta vás bude na rozdíl od té příjmové zajímat hned od prvního dne :) Jak už jsem psal v zápisku o jídle, zjednodušeně platí, že tady za všechno utratíte zhruba 2× tolik co v Čechách. Zde jsou naše přibližné měsíční náklady na jednoho rozepsané po nejdůležitějších položkách (na koruny převádím kurzem 39 Kč neboli kurzem, kterým, kdybyste libry neutratili v Anglii, jste si mohli převést úspory na koruny; to je podle mě nejlepší přístup, protože cena v librách pak odráží skutečnou hodnotu oné věci):

  • Bydlení: 190 liber (7 410 Kč) – to je finální částka, elektriku ani vodu zvlášť neplatíme
  • Jídlo: 100 liber (3 900 Kč) – tady by se dalo něco ušetřit, jak jsem psal v zápisku o jídle; ze začátku jsme určitě jedli o dost levněji
  • Doprava: 45 liber (1755 Kč) – Hanka šetří, protože hodí pěšky, já to však mám příliš daleko
  • Všechny ostatní náklady jako oblečení, výlety nebo občas nějaké to pivo v hospodě, jsou nepravidelné a celkově nás vyjdou na několik málo desítek liber měsíčně pro oba, takže je skoro nemá smysl počítat.

Připomínám, že všechny ceny jsou za jednoho, jako pár tak utrácíme dvojnásobek.

No a nyní k té příjemnější, příjmové části. Minimální mzda je momentálně v Anglii 5.35 liber za hodinu, takže pokud pracujete 160 hodin měsíčně, váš hrubý příjem je zhruba 850 liber (cca 33 000 Kč). Agentury navíc platí tzv. „holiday entitlement“, tedy jakoby placenou dovolenou rozpočítanou do jednotlivých hodin, což přidá nějakých 20 pencí na hodinu, takže tím se měsíční příjem zvedne na skoro 890 liber (34 700 Kč) – samozřejmě s tím, že jakákoliv dovolená je pak neplacená (dostali jste ji zaplacenou v hodinové mzdě).

Tato mzda je samozřejmě hrubá a je potřeba od ní odečíst pojištění (national insurance) a daně, které v součtu dělají zhruba 20%, takže třeba z oněch 890 liber vám zbyde něco přes 700 liber (27 300Kč).

Pokud máte nějakou kvalifikaci a trochu rozumnou angličtinu, je s postupem času vyhlídka, že si najdete práci lepší a lépe placenou. Hanka se jednoduchou ale kancelářskou prací brala něco přes 6 liber na hodinu a já jakožto programátor jsem v posledních měsících bral 9 liber na hodinu (můj plat patřil k jednomu z nejnižších v IT – proč tomu tak bylo a vůbec o práci v IT obecně napíšu v samostatném zápisku).

Když se sečetly naše čisté výdělky s našimi výdaji, jako pár jsme měsíčně spořili zhruba 50 tisíc korun měsíčně, což je pravděpodobně číslo, které lidi přijíždějící do Anglie vydělat zajímá nejvíc. Znovu tady funguje magická formulka „2 krát tolik“, protože naše čisté úspory v Čechách tak nějak kolem těch 25 tisíc být mohly.

Čistě finančně se tedy Anglie pořád vyplácí. Je tak na každém, aby zvážil, jestli mu peníze navíc vynahradí život v cizím prostředí, odloučení od rodiny, od kamarádů atd.

Zařazeno do kategorií
Pavel (Út, 2010-02-23 21:25):

Nejvetsi a Nejlevnejsi Cesko-Slovenske Potraviny v UK,Anglii a Skotsku. www.CeskoSloven­skePotraviny.co­.uk Doprava Zdarma,Online nakup,Objednavka odeslana do 12 hodin.Pri kazde objednavce Zdarma DAREK.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.